Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Проект плану перспективного розвитку міста Дніпра на 2019 - 2021 роки для громадських обговорень

ПЛАН ПЕРСПЕКТИВНОГО РОЗВИТКУ МІСТА ДНІПРО НА 2019-2021 РОКИ

ХАРАКТЕРИСТИКА МІСТА ДНІПРА

Місто Дніпро – адміністративний, економічний і культурний центр Дніпропетровської області зі славною історією і перспективним майбутнім. Розташоване на р. Дніпро, приваблює розкішними сучасними та старовинними будинками, красивими парками, гостинним населенням та доброзичливою атмосферою.

Згідно зі Стратегічним планом розвитку міста до 2020 року Дніпро у майбутньому – це місто зі сприятливим бізнес-середовищем; економіки знань, яка забезпечує якісні робочі місця; високоефективної конкурентоспроможної промисловості; з розвинутими до рівня міжнародних стандартів фінансовим, транспортно-логістичним та інформаційно-комунікаційним секторами економіки; екологічно-коректного середовища для громади; гармонійної співпраці на засадах публічно-приватного партнерства, бізнесу і професійної влади, що забезпечує високі стандарти рівня і якості життя.

У Дніпрі добре розвинута транспортна мережа. Через місто проходять найбільш важливі транзитні і залізничні магістралі. У місті діють 2 залізничних вокзали, могутній залізничний вантажний вузол, міжнародний аеропорт, що здатний приймати найсучасніші літаки і зв'язує місто з країнами ближнього і дальнього зарубіжжя, річковий порт, а також розвинута мережа автомобільних магістралей.

Дніпро – одне з найбільших міст України, чисельність наявного населення якого станом на 01 листопада 2018 року становить понад 1 млн. осіб. Основними галузями економіки міста є промисловість, транспорт, торгівля та фінансові послуги. Найбільше промислове підприємство міста – державне підприємство «Виробниче об’єднання Південний машинобудівний завод ім. О. М. Макарова» - провідне українське підприємство з виробництва ракетно-космічної техніки, що є одним зі світових лідерів у розробленні та виробництві ракетоносіїв. У металургії важливими підприємствами міста є «Металургійний завод «Дніпросталь», «Інтерпайп Нижньодніпровський трубопрокатний завод», «Євраз» тощо.

Одним із джерел формування фінансових ресурсів міста є міський бюджет, показники якого формуються на підставі діючих положень бюджетно-податкового законодавства України, побудованих на принципах децентралізації фінансів і зміцнення основи місцевого самоврядування, основних макроекономічних показників соціального та економічного розвитку міста (обсяг доходів та видатків бюджету міста на 2019 рік розраховано у сумі 14,0 млрд. грн., прогнозні показники міського бюджету на 2020-2021 роки – майже на рівні 2019 року)