Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

100-річний ювілей відзначила сестра Олеся Гончара - Олександра Сова.

 alt 100-річний ювілей відзначила сестра Олеся Гончара - Олександра Сова. Її привітали родичі, школярі, представники Дніпропетровського національного університету, який носить ім'я великого письменника. До привітань долучилась і заступник міського голови Ірина Зайцева. «Бажаю міцного здоров'я та щастя вам і вашій родині. Я вклоняюсь перед вашою мудрістю та великодушністю, бо у роки вигнання Олеся Гончара ви його не покидали, залишалися його надією та опорою», - сказала Ірина Зайцева.
  Олександра Сова і досі мешкає в маленькій хатинці на околиці Дніпропетровська, куди після війни повернувся Олесь Гончар, щоб продовжувати навчання в університеті. У кімнаті, де мешкав Олесь Гончар, Олександра Терентіївна обладнала міні-музей, де зберігає речі брата. Тут прикрашені рушниками портрети Олеся Терентійовича, книжки з його автографами, численні подарунки. У кімнаті-музеї знаходиться і Кобзар, який подарував сестрі Олесь Гончар, на ньому вона вчилась читати. Олександра Сова згадує про їх дитинство: «З 1920 року, коли померла мама ми жили окремо. Він довго і не знав, що має сестру. У 1935-му та 1938-році ми зустрілися,  потім всю війну не бачилися. Він поїхав у Харків на навчання, але гуртожиток, у якому він мешкав був зруйнований. Мій чоловік запропонував йому жити у нас. Ми поставили йому тут дві дошки і два лантухи соломи: один у боки, один у голову, і шинеллю він вкривався – ото таке життя було у 45-му», - зазначила Олександра Сова.
  Олександра Соварідна сестра українського письменника та літературного критика Олеся Гончара. Народився Олесь Гончар 3 квітня 1918 року в селі Ломаківка неподалік Катеринослава (нині у межах Дніпропетровська). Навчався письменник на філологічному факультеті Харківського державного університету, закінчив навчання у Дніпропетровському національному університеті. Помер 14 липня 1995 року.
alt

alt

alt

alt

alt