Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У Дніпропетровську стартує місячник боротьби з туберкульозом.

    У Дніпропетровську стартує місячник боротьби з туберкульозом, в рамках якого у різних районах міста працюватимуть пересувні флюорографи. Про це під час прес-конференції повідомила головний спеціаліст департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської міської ради Юлія Колосова. «Ми хочемо ще раз нагадати дніпропетровцям, що туберкульоз – важка хвороба, та її рання діагностика допомагає повністю вилікуватися. В рамках місячника у різних районах міста, у тому числі й у віддалених, працюватимуть пересувні цифрові флюорографи. Будь-хто зможе безкоштовно зроби флюорографію. Боротьба з туберкульозом у нашому місті не обмежується проведенням лише місячника. В усіх центрах первинної медико-санітарної допомоги функціонують кабінети збору мокроти для проведення досліджень методом бактеріоскопії, який дозволяє виявити туберкульоз на ранніх стадіях. Лікарі-фтизіатри, у тому числі й дитячі фтизіатри,  щотижнево консультують пацієнтів у центрах», - зазначила Юлія Колосова.  
   За словами позаштатного фтизіатру департаменту охорони здоров’я міськради Наталії Бутковської, у 2013 році захворюваність на туберкульоз у місті знизилася на 3,7%, цей показник складає  75,9 на 100 тисяч осіб. «Минулого року туберкульоз було виявлено у 752 мешканців міста. Варто відзначити зниження смертності від цієї хвороби на 13,2%. За минулий рік від туберкульозу померло 117 осіб, тоді як у 2012 – 135», - сказала Наталія Бутковська.
   Також лікарі нагадали про ознаки туберкульозу, при яких необхідно негайно звернутися до лікаря –  швидка втома і прояв загальної слабкості, втрата ваги і зниження апетиту, підвищена пітливість, кашель  із виділенням мокроти, можливо з кров’ю. Щоб не захворіти на туберкульоз необхідно вести здоровий спосіб життя, у тому числі відмовитися від таких шкідливих звичок як паління і надмірне вживання алкоголю, а також збалансовано харчуватися. 
   24 березня відзначається Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Мета акції - привернути увагу суспільства до туберкульозу, проблем профілактики та лікування цієї хвороби.