Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

За два роки підготовлено майже 200 сімейних лікарів.

  altЗа останні два роки у місті підготовлено майже 200 лікарів сімейної медицини та понад 230 медичних сестер за цим же фахом. Про це під час підсумкової колегії департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської міської ради повідомив заступник міського  Олександр Рудяк. «Програму підготовки фахівців сімейної медицини продовжуватимемо і цього року, зокрема, плануємо підготувати ще 80  лікарів та 144 медичних сестер. У 2013 році на галузь охорони здоров’я з міського бюджету було виділено 230 мільйонів  гривень, це на 33 мільйони гривень більше ніж у 2012 році. 73% цих коштів були направлені на заробітну плату медиків, решта - на зміцнення матеріально-технічної бази центрів первинної медико-санітарної допомоги, придбання сучасного медичного обладнання, комп’ютерів, забезпечення мобільним зв’язком сімейних лікарів тощо. Також минулого року коштом міського бюджету капітальний і поточний ремонт було зроблено у 59 амбулаторіях і була введена  в експлуатацію після реконструкції нова амбулаторія загальної практики-сімейної медицини №9  центру первинної медико-санітарної допомоги №4», - зазначив Олександр Рудяк.
  Для покращення надання якісної медичної допомоги населенню в амбулаторіях розгорнуті 617 ліжок денного стаціонару, на яких за минулий рік проліковано понад 22 тисячі хворих. «Протягом  минулого року у місті  знизилась захворюваність  на  ускладнені  форми гіпертонічної хвороби, інфаркти й інсульти, що можна оцінити,  як прямий доказ ефективності проведеного в 2013 році державного пілотного проекту  по регулюванню цін на гіпотензивні препарати. Показник первинного виходу на інвалідність знизився на 2,5%. Завдяки активній роботі зі своєчасного виявлення патології на ранніх стадіях розвитку покращилась діагностика доброякісних захворювань шкіри, захворювань ендокринної системи, органів дихання, вегето-судинної  дистонії, патології органів зору, – додав  директор департаменту охорони здоров’я міськради.
  За інформацією департаменту охорони здоров’я міської ради в 12-ти центрах первинної медико-санітарної допомоги міста  працюють  3 тисячі 779 медичних працівників,  в тому числі  320 сімейних лікарів, 127 дільничних терапевтів, 81 дільничний педіатр, понад 300 лікарів - фахівців: це дорослі й дитячі хірурги, отоларингологи, офтальмологи, неврологи, акушери – гінекологи.