Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Раннє виявлення онкологічних захворювань – запорука їх успішного лікування.

 alt Раннє виявлення онкологічних захворювань –  запорука їх успішного лікування. Про це під час засідання круглого столу повідомив заступник міського голови-директор департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської міської ради Олександр Рудяк.  « 4 лютого - Всесвітній день боротьби з раком, головна мета якого – вкотре звернути увагу населення на профілактику, раннє виявлення та лікування онкозахворювань, зниження інвалідності і смертності від цього недугу. Звертаємо увагу мешканців, особливо з хронічними захворюваннями, на необхідності відвідати своїх сімейних лікарів, терапевтів, гінекологів і пройти обстеження, щоб згодом, захворювання не перейшло у рак. Уважне ставлення до свого здоров'я , здоровий спосіб життя, регулярне профілактичне обстеження і своєчасне лікування хронічної патології дозволяє зменшити ризик розвитку раку», - наголосив Олександр Рудяк.
  За його словами, минулого року у Дніпропетровську рак виявлено у понад 3 тисяч людей. «Загалом рак - причина 13 % смертей, у статистиці смертності він посідає друге місце після  серцево-судинних захворювань. У чоловіків розповсюджені такі онкопатолії як рак легенів, шлунку, кишківника, передміхурової залози, у жінок – рак молочної залози, шкіри, тіла і шийки матки. Ці захворювання можна вчасно виявити при регулярному відвідуванні лікарів амбулаторій, профілактичних оглядах»,- додав Олександр Рудяк.  
  У центрах первинної медико-санітарної допомоги окрім лікарів загальної практики, працюють фахівці вузького профілю (лор-лікарі, офтальмологи, хірурги, гінекологи), які працюють з диспансерною групою пацієнтів, що мають хронічні захворювання. «Ці пацієнти так чи інакше можуть відноситися до групи ризику по виникненню онкозахворювань. Такі хворі мають проходити спеціальні методи обстеження декілька раз на рік  - це дозволяє виявити онкохворобу на ранніх стадіях. З огляду на це звертаю увагу мешканців, на необхідності регулярно відвідували спеціалістів по профілю хронічного захворювання»,- сказав головний хірург департаменту Олександр Новіков.   
  Лікарі додали, щорозвитку раку можна запобігти, дотримуючись  здорового способу життя, а саме збалансовано харчуватися, відмовитися від шкідливих звичок (паління, надмірного вживання алкоголю), займатися спортом, а також уникати надмірної дії ультрафіолету, як природного, так і в солярії.
  У Дніпропетровську на обліку перебуває майже 26 тисяч хворих на рак, зазначають у департаменті охорони здоров’я міськради.
  Засідання круглого столу щодо профілактики онкологічних захворювань проводилось на виконання в регіоні завдань Президента України щодо забезпечення доступності медичної допомоги та медичного обслуговування для населення держави, розвитку інфраструктури закладів охорони здоров’я, зокрема у напрямку профілактики та лікування онкологічних захворювань.

alt

alt

alt

alt