Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Дніпропетровськ отримав 12,5 мільйонів євро на термомодернізацію шкіл та дитячих садків.

  altСьогодні у Дніпропетровській міській раді відбулось підписання кредитної та грантової угоди на реалізацію пілотного проекту «Підвищення енергоефективності у бюджетних установах міста» на базі «енергетичного перфоманс-контракту». Свої підписи під грантовим документом поставили міський голова Іван Куліченко та керівник фонду Східноєвропейського партнерства по енергоефективності та навколишньому середовищу Андерс Лунд, під кредитною угодою – директор комунального підприємства «Дніпропетровська муніципальна енергосервісна компанія» Едуард Зонов та керівник сектору інфраструктури  і енергетики в Україні Європейського банку реконструкції та розвитку Марк Магалецький.
  На реалізацію пілотного проекту «Підвищення енергоефективності у бюджетних установах міста» ЄБРР виділяє кредит у сумі 10 мільйонів євро, ще 2,5 мільйонів євро надає фонд Східноєвропейського партнерства як інвестиційний грант. Проект реалізовуватиметься у 84 школах та дитячих садках міста. Його виконавцями будуть спеціалізовані інжинірингові  та енергосервісні компанії, обрані під час тендеру.
  «Дніпропетровськ став перший містом в Україні, у якому впроваджуватиметься проект по енергетичній модернізації будівель бюджетної сферина базі «енергетичного перфоманс-контракту». Головне, що ми очікуємо від реалізації проекту – скорочення енергоспоживання у школах та дитячих садках і створення більш комфортних умов для дітей, вчителів та вихователів. У нас вже є досвід проведення подібної термомодернізації, зокрема, у школах №53, 122, дитячому садку №299, які увійшли до пілотного проекту «Реформа міського теплозабезпечення», що реалізовувався коштом міського бюджету, компаній «USAID» та «ДТЕК». Багато будівель як житлового фонду так і бюджетної сфери, є панельно-блочними і мають значні тепловтрати. Тому для нас сьогодні важливо впроваджувати проекти по підвищенню енергоефективності бюджетних установ і тим самим економити кошти на оплаті енергоресурсів», - зазначив міський голова Іван Куліченко.
   В рамках реалізації проекту у 84 навчальних закладах планується провести повну термомодернізацію, з-поміж іншого, утеплити зовнішні стіни, покрівлі, підлоги, замінити двері, вікна на металопластикові, встановити автоматичний вузол подачі теплоносія, регулятори витрати теплоносія системи опалення, провести ізоляцію трубопроводів системи опалення тощо. В результаті впровадження таких енергоефективних заходів на 42% скоротиться щорічне споживання енергоресурсів, у грошовому еквіваленті щорічна економія становитиме понад 18,5 мільйонів гривень.
   Кредит від ЄБРР на реалізацію проекту надається комунальному підприємству «Дніпропетровська муніципальна енергосервісна компанія» на 10 років з відсотковою ставкою 5,25% під місцеві гарантії. Вкладені інвестиції повертатимуться за рахунок економії коштів на оплату енергоносіїв, зазначають у департаменті промисловості, підприємництва та інвестицій Дніпропетровської міської ради.

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt