Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У Дніпропетровську антиретровірусну терапію отримують 2 тисячі людей.

  altНа сьогодні у Дніпропетровську антиретровірусну терапію отримують 2 тисячі людей з ВІЛ-інфекцією, серед них 95 дітей. Про це під час прес-конференції повідомила завідуюча міським  центром боротьби зі СНІДом Олена Ліснича. «Така терапія безкоштовна, вона надається за рахунок державного бюджету. У числі тих, хто пройшов лікування  і 94 вагітні, вони отримували антиретровірусні препарати і цього року народили здорових дітей. Окрім того, у нашому центрі лікують інфікованих пацієнтів і від наркозалежності. На сьогодні замісну терапію отримують 45 осіб», - зазначила Олена Ліснича. Головний спеціаліст департаменту охорони здоров'я міської ради  Юлія Колосова додала, що у місті вже впродовж двох років реалізується  пілотний проект надання медичної допомоги вагітним наркозалежним жінкам.У проекті беруть участь громадські організації, які працюють у напрямку профілактики ВІЛ/СНІДу. Згідно з проектом  44 наркозалежних вагітних жінки отримували безкоштовно необхідні препарати для безпечного протікання вагітності. Після пологів дітей таких матерів впродовж року забезпечують підгузками та дитячими сумішами. На сьогодні такий проект діє лише у Дніпропетровську, Києві та  Полтаві.
  За словами завідуючої міським  центром боротьби зі СНІДом Олени Лісничої, у місті  діють 8 кабінетів «Довіра», де кожен бажаючий анонімно та безкоштовно може здати аналізи на антитіла до ВІЛ та отримати консультацію лікаря. У кабінетах «Довіра» Жовтневого та АНД районів, хворі також мають змогу отримати антиретровірусні препарати. Отримати консультації, здати аналізи і за необхідності пройти курс терапії можна у міському центрі боротьби зі СНІДом, який знаходиться на базі міської лікарні №21 за адресою: вул. Канатна, 17, тел. 770-61-26.
  На сьогодні у Дніпропетровську на диспансерному обліку знаходяться 5 тисяч 796 ВІЛ-інфікованих, у тому числі 2 тисячі 54 хворих на СНІД. У місті діє  програма протидії розповсюдженню соціально-небезпечних хвороб. Вона спрямована на профілактику та лікування  соціально-небезпечних хвороб, покращення якості життя хворих та їх сімей, забезпечення лікування, догляду і підтримки. На її реалізацію передбачено 6 мільйонів 720 тисяч гривень.
  Щороку 1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом.