Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У Дніпропетровську триває декадник профілактики цукрового діабету.

  У Дніпропетровську триває декадник профілактики цукрового діабету. Про це під час гарячої лінії повідомила головний терапевт департаменту охорони здоров'я Дніпропетровської міської ради Тетяна Кравець. У ці дні посилена увага приділяється діагностиці захворювання, тому усіх бажаючих закликають здати аналізи на цукор у крові та проконсультуватися у сімейного лікаря чи дільничного терапевта. «Цукровий діабет - це група ендокринних захворювань, що розвиваються внаслідок абсолютної чи відносної недостатності гормону інсуліну. Він небезпечний своїми ускладненнями, найчастіше серцево-судинними, уражає також нервову систему, викликає ниркову недостатність, зниження гостроти зору і є найбільш частою причиною ампутації кінцівок», - сказала Тетяна Кравець. За її словами характерними симптомами цукрового діабету є невгамовна спрага, надмірне сечовиділення, підвищена втома, різка зміна ваги, однак ці симптоми можуть бути слабко вираженими, якщо рівень глюкози в крові підвищений помірно. «Дуже важливо вчасно виявити хворобу, щоб уникнути ускладнень. На сьогодні у 40% людей на стадії виявлення хвороби уже є ускладнення. До групи ризику захворювання потрапляють люди з хронічними хворобами печінки, підшлункової залози, ожирінням та ті, у кого рідні хворіють на цукровий діабет», - додала головний ендокринолог департаменту охорони здоров'я міської ради Лариса Пастарус. За її словами, у Дніпропетровську, як і в усьому світі, кількість хворих на цукровий діабет має тенденцію до збільшення  У 2010 році було зареєстровано понад 29 тисяч хворих, а у 2013 – понад 33 тисячі. Щорічно у місті виявляють 2,5 – 3 тисячі хворих на діабет.
  На основі державної програми, яка діє в країні з 1999 року, ухвалена міська програма протидії діабету. В рамках цієї програми з початку року для лікарень майже на 2 мільйони 153 тисячі гривень придбано препарати, що знижують рівень цукру та скринінгові тест смужки для швидкої діагностики пацієнтів на цукровий діабет.
  Всесвітній день боротьби з діабетом відзначають щорічно14 листопада з 1991 року  за ініціативи Міжнародної діабетичної федерації  та Всесвітньою організацією охорони здоров'я.