Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Захворюваність на гострі респіраторні вірусні інфекції відповідає сезонному рівню.

  На сьогодні у Дніпропетровську захворюваність на гострі респіраторні вірусні інфекції відповідає сезонному рівню. Про це під час прямої гарячої лінії повідомила лікар-епідеміолог Дніпропетровського міського управління Держсанепідслужби Дніпропетровської області Наталія Попова. «За останній тиждень до Центрів первинної медико-санітарної допомоги звернулись понад 3, 5 тисячі осіб з ознаками ГРВІ, із них 60% діти до 17 років. У порівнянні з минулим тижнем кількість хворих зменшилась на 8 %», - зазначила Наталія Попова. Вона також додала, що цьогоріч пік захворюваності очікується не раніше Нового року. До України прийдуть  вже відомі штами грипу – А/Каліфорнія, А/Вікторія та новий  B/Масачусетс. Каліфорнійський грип, який в народі називають свинячим, вже знайомий дніпропетровцям і вони мають до нього імунітет, тому частка цього грипу  в епідемії знизиться до мінімуму. Набагато активніше проявить себе вірус А / Вікторія , який спорстерігався у попередньому сезоні, однак повністю себе не реалізував. За прогнозами новий вірус В / Массачусетс приєднається до епідемії в кінці лютого або навесні.
  Головний спеціаліст департаменту охорони здоров'я Дніпропетровської міської ради Юлія Колосова наголосила, що при перших проявах ГРВІ краще залишитися вдома та викликати сімейного чи дільничного лікаря. Вона нагадала, що амбулаторії центрів первинної медико-санітарної допомоги працюють з 8.00 до 20.00, а викликати лікаря додому можна до 19.00. Якщо ж загальний стан хворого різко погіршився – потрібно негайно викликати швидку, яка працює цілодобово, та не відмовлятись від госпіталізації, оскільки хвороба може загрожувати життю. «На сьогодні найефективнішим методом боротьби проти грипу є вакцинація. Цибуля, часник чи інші народні методи боротьби не захистять  від ГРВІ та грипу. Зараз найкращий час для вакцинації, оскільки треба близько двох тижнів на формування імунітету», -  сказала Юлія Колосова. Вона також додала, що коштом міського бюджету щеплення зроблено 2 тисячам 259 особам, із них 1 тисяча 335 медичних працівників. Цього року на вакцинацію груп ризику з міського бюджету виділено 200 тисяч гривень.
  У цьому сезоні фахівці пропонують використовувати такі вакцини проти грипу:«Флюарикс » (Німеччина), « Інфлювак » ( Нідерланди ), Ваксігрипп ( Франція ). Віруси, які очікуються цього року увійшли до складу вакцин. Дізнатися про наявність вакцин в аптеках міста можна за телефонами : (050) 383-01-25, (050) 450-50-95.