Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Реконструкцією форсування Дніпра відзначили 70-у річницю визволення Дніпропетровська від німецько-фашистських загарбників.

altСьогодні у Дніпропетровську відбулася історична реконструкція форсування річки Дніпро  та церемонія покладання квітів до пам’ятника воїнам 152-ї стрілецької дивізії з нагоди 70-ї річниці визволення Дніпропетровська від німецько-фашистських загарбників. Захід відвідав  Президент України Віктор Янукович.
    Під час реконструкції  понад 200  вибухів імітували вогонь артилерії  та удари авіації. «Це була реконструкція висадки 152-ї дивізії у місці форсування Дніпра частинами  Червоної Армії у жовтні 1943 року. Сьогодні в ході бою з боку нашої армії було близько 250 червоноармійців та близько 150 осіб з боку німецько- фашистських  загарбників. Червона Армія при битві за Дніпро показала усю свою бойову майстерність. Форсування такої масштабної водної перепони як річка Дніпро (близько 1,4 тисяч метрів) – це вже подвиг,  а форсування на підручних засобах тим паче. Найскладніше – це оволодіння  плацдармом на березі, його утримання та розширення. Саме у цьому була показана уся міць битви за Дніпро», - зазначив керівник київського клубу «Красная звезда» Артем Гусинський.
    Загалом у історичній  реконструкції подій 70—річної давнини взяли участь клуби реконструкторів з України та Росії, а також було залучено понад 170 одиниць техніки, у тому числі військова техніка часів Великої Вітчизняної війни , танки Т-34, німецькі та радянські бронетранспортери, БМ-13 «Катюша», польові та зенітні гармати періоду війни тощо. Окрім того, у бою була задіяна техніка , яка безпосередньо брала участь у визволенні Дніпропетровська та області: гармати, бронетранспортери, артилерійські знаряддя, міномети, також сучасна військова техніка  (бронетанкова техніка, артилерійські системи, засоби протиповітряної борони), та чотири літаки.
   В ході параду була продемонстрована військова техніка часів Великої Вітчизняної війни, також  7 літаків та 4 сучасних бойових гелікоптери, які демонстрували свою майстерність у небі. Завершився захід військовим парадом. Військові частини та підрозділі урочисто пройшли під марш зведеного оркестру військово-морських сил України. Загалом у реконструкції форсування річки Дніпро та військовому параді взяли участь понад 1,7 тисяч людей. 


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt
Фото: Сергій Ісаєв, газета "Наше місто"