Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У Дніпропетровську з початку літа 4 дітей отруїлися грибами.

  altУ Дніпропетровську з початку літа 4 дітей отруїлися грибами. Про це під час прес-конференції повідомила  головний спеціаліст санітарно-гігієнічного відділу  міського управління державної санітарно-епідеміологічної служби у Дніпропетровській області Олена Швед. «Отруїлися діти віком від 1,5 до 11 років. Аналіз випадків отруєнь свідчить, всі постраждалі вживали бліді поганки, які помилково сприймали за їстівні гриби. Оскільки осінь - це сезон збирання грибів, я вкотре звертаюсь до мешканців міста з проханням не вживати у їжу дикорослі гриби, навіть, якщо ви добре в них розбираєтесь», - зазначила Олена Швед. Вона також нагадала, що гриби поділяються на неїстівні, умовно їстівні та їстівні. До неїстівних належать – бліда поганка, мухомори, хибні опята та хибні дощовики. Умовно їстівними вважаються сморчки, рядовки та всі пластинчаті гриби, вони також дуже небезпечні. До їстівних належать – білий гриб, каштановий гриб, маслята, дубовик та інші. Однак, неправильно приготовані їстівні гриби теж можуть викликати отруєння. Якщо їх не одразу промити та не почистити, вони починають виділяти отруту, яка утворюється із продуктів розпаду грибів. Істівні гриби також можуть бути небезпечними, якщо ростуть поблизу доріг, продуктів розпаду білків або життєдіяльності комах.
  Найбільш безпечними грибами вважаються гриби, вирощені у спеціальних умовах, їх можна купити у магазинах. Необхідно пам'ятати, що гриби є насиченим білковим продуктом, який важко перетравлюється, тому вагітним, жінкам, що годують груддю, маленьким дітям, особливо до 8 років та людям похилого віку від їх вживання краще відмовитись.
  Головний спеціаліст санітарно-гігієнічного відділу  міського управління державної санітарно-епідеміологічної служби у Дніпропетровській області Олена Швед повідомила, що симптоми отруєння грибами можуть проявитися як протягом 30 хвилин, так і через декілька діб. Болі у шлунку, нудота, блювота - основні ознаки отруєння. «При перших симптомах зверніться за допомогою до медиків, оскільки отруєння грибами одне із найбільш небезпечних», - додала Олена Швед. Вона також зазначила, що до приїзду швидкої потерпілому потрібно надати першу допомогу – промити шлунок, дати сорбент – активоване вугілля або білу глину. Далі потерпілого слід  поїти водою чи  теплим чаєм. Спиртні напої категорично забороняються, оскільки сприяють поширенню отрути в організмі.