Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

До кінця вересня дніпропетровці мають змогу обрати собі лікаря.

  altДля того, щоб змінити чи обрати лікаря первинної ланки до кінця вересня слід звернутися до центрів первинної медико-санітраної допомоги. Про це під час прес-конференції повідомила заступник директора департаменту охорони здоров'я Дніпропетровської міської ради Тетяна Квітницька. «Зміна або вибір лікаря проводиться в межах реалізації пілотного проекту реформування галузі охорони здоров`я. Кожен мешканець має право щорічно протягом вересня вільно вибирати або змінювати сімейного лікаря, дільничного терапевта та дільничного педіатра. На сьогодні своїх лікарів вже обрали 970 тисяч дніпропетровців», - сказала Тетяна Квітницька. При цьому вона додала, що таке право мають  всі мешканці міста, яким виповнилося 14 років. Для дітей чи осіб, яких визнано недієздатними, лікарів можуть обирати батьки чи опікуни. Дніпропетровцям, що хочуть обрати чи змінити лікаря слід звернутися до амбулаторії  за місцем проживання. Там містяни мають змогу ознайомитися з  інформацією  щодо кваліфікації лікарів, стажу  їх роботи, додаткової професійної підготовки та ін. Обравши лікаря пацієнт заповнює «Реєстраційну форму пацієнта» та надає письмову згоду або відмову на внесення своїх персональних даних до електронного реєстру. Якщо ж пацієнт хоче обслуговуватись у лікаря не за місцем реєстрації, йому необхідно взяти відкріплювальний талон у лікувальному закладі за місцем мешкання. Однак, лікарі із іншого району не зможуть приїздити додому до пацієнта. Містян, які не виявили бажання вибрати або змінити лікаря в зазначений період, прикріплюють до лікаря первинної ланки за місцем мешкання.
  Обслуговуватись у іншого лікаря  можна також у разі зміни місця проживання, чи якщо особа протягом вересня перебувала у відрядженні, або ж  у разі появи  у амбулаторії нового лікаря та ін. Заступник директора департаменту наголосила, що згідно з Наказом міністерства охорони здоров’я лікар має право відмовитися від обслуговування пацієнта, якщо він не виконує  медичних приписів або правил внутрішнього трудового розпорядку закладу охорони здоров`я, або інших причин, які повинні бути обґрунтованими.
  На сьогодні у Дніпропетровську діють  12 центрів первинної медико-санітарної допомоги та 72 амбулаторії загальної практики сімейної медицини, де працюють близько 600 лікарів первинної ланки, із них 278 дільничних терапевтів, 127 дільничних педіатрів та 194 сімейних лікарів.