Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Містян закликають не купувати продукти харчування на стихійних ринках.

  З початку року до центрів первинної допомоги звернулись 36 осіб з ознаками харчових отруєнь. Про це під час прямої гарячої лінії повідомила головний спеціаліст Дніпропетровського міського управління Головного управління державної санітарної епідеміологічної служби у Дніпропетровській області Олена Швед. «Найбільше отруєнь цього року спричинили м'ясні та молочні продукти. Найчастіше кишкові інфекції та отруєння  викликають продукти, які люди купують на стихійних ринках. Зазвичай, вони зберігаються у неналежних умовах та не проходять спеціальну санітарну перевірку», - зазначила Олена Швед.
  За словами Олени Швед основні симптоми харчових отруєнь – пронос, блювання, нудота, болі у шлунку, відсутність апетиту та загальна слабкість. Якщо вони мають місце, необхідно викликати лікаря. Тим часом хворому слід промити шлунок, оскільки з блювотою та проносом видаляється більшість токсинів. Визвати блювоту можна надавлюванням на корінь язика та на живіт. Необхідно також відмовитись від будь-якої їжі та пити невеликими дозами якомога більше води, несолодкого чаю, розведеного з водою соку або компоту, щоб поновити водний баланс в організмі.
  З настанням спеки кількість харчових отруєнь зростає, оскільки підвищена температура сприяє розвитку шкідливих бактерій та їх токсинів. Тож, щоб уникнути отруєнь слід дотримуватися простих правил: не купувати їжу на стихійних ринках, у магазинах  перевіряти строк придатності продукту і звертати увагу і на те, чи дотримуються там умов зберігання продукту. Під час приготування необхідно піддавати їжу належній термічній обробці. Не слід забувати і про власну гігієну: мити руки перед вживанням, приготуванням  їжі та після відвідування туалетів, контакту зі сміттям, хімікатами, домашніми тваринами.