Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Вже 24% містян обслуговуються сімейними лікарями.

 altМайже 6 мільйонів звернень зареєстровано за 2012 рік до медичних працівників у  амбулаторіях центрів первинної медико-санітарної допомоги міста. Про це під час прес-конференції повідомив  заступник міського голови, директор департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської міської ради Олександр Рудяк. «Уже другий рік поспіль у 12 центрах первинної медико-санітарної допомоги наші лікарі надають первинну медико-санітарну допомогу на засадах  сімейної медицини, мешканці міста мають можливість вільно обирати собі  дільничного або сімейного лікаря. На первинному рівні містянам  надається допомога сімейними лікарями, терапевтами, педіатрами, неврологами, отоларингологами, офтальмологами, гінекологами, хірургами. Загалом на сьогодні у 12 центрах первинної медико-санітарної допомоги у складі 72 амбулаторій працюють понад 4 тисяч медичних працівників, у тому числі -  194 сімейних лікаря, 276 терапевтів, 211 педіатрів та практично 1,5 тисячі молодших медичних спеціалістів», - зазначив Олександр Рудяк.
  За його словами, у місті продовжується розвиток інституту сімейного лікаря і на сьогодні  вже  24% населення обслуговується сімейними лікарями. «В рамках програми  впровадження «місцевих стимулів»  щомісячно сімейні лікарі  до своїх  посадових  окладів з міського бюджету отримують  по 500 гривень. Окрім того, з державного бюджету  їм надається щомісячна надбавка за об’єм та якість виконаної роботи. З початку року сімейним лікарям у якості такої надбавки було виплачено близько 3 мільйонів гривень. На сьогодні   сімейний  лікар має можливість заробити в місяць  від  4 до 6 тисяч гривень (з усіма видами доплат).  Сьогодні  у місті ще 146 лікарів проходять перепідготовку на сімейного лікаря», - сказав  заступник міського голови, директор департаменту охорони здоров’я міської ради.
  У 72 амбулаторіях загальної практики розгорнуто 617 ліжок  денного стаціонару, де щоквартально безкоштовну медичну допомогу отримують понад 5 тисяч пацієнтів.  «Усі амбулаторії забезпечені необхідним медичним обладнанням та автомобілями  для надання медичної допомоги лікарями вдома.  Коштом міського бюджету у місті виконуються 8 галузевих програм – з-поміж іншого це забезпечення безкоштовними ліками пільгової категорії населення (інвалідів та ветеранів), профілактика грипу та особливо небезпечних інфекцій, лікування цукрового діабету та охорона здоров’я матерів і дітей. На фінансування цих програм у поточному році з міського бюджету виділено 16 мільйонів гривень», - додав Олександр Рудяк. 
  День медичного працівника відзначається щорічно у третю неділю червня.