Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У Дніпропетровську проходить тиждень планування сім’ї.

altУ Дніпропетровську з 13 по 19 травня проводиться тиждень планування сім’ї. Про це під час прес-конференції повідомила головний акушер-гінеколог департаменту охорони здоров'я Дніпропетровської міської ради Галина Одінцова. «Щорічно в Україні, у тому числі і у нашому місті, проводиться тиждень планування сім’ї. Його мета – привернути увагу населення до свого репродуктивного здоров'я, здорового способу життя, відповідального відношення кожної людини до свого здоров'я. Пропаганда здорового способу життя, планування родини, формування відповідального батьківства, безпечного материнства – це запорука народження здорових дітей. Для оптимізації роботи щодо планування сім’ї та збереження репродуктивного здоров’я у місті  функціонує служба планування сім'ї та дитячої і підліткової гінекології. У «Клініці, дружній до молоді», яка працює на базі студентської поліклініки, молоді люди можуть отримати необхідні консультації, пройти обстеження і безкоштовно отримати контрацептиви.  Якщо пацієнт не бажає називати своє прізвище, то вищезазначені послуги надаються анонімно», - зазначила Галина Одінцова.
  В усіх центрах первинної медико-санітарної допомоги питанню планування сім’ї  приділяється увага не лише  лікарями акушерами-гінекологами первинної ланки,  а і лікарями загальної практики-сімейної медицини. «Усі центри в достатній кількості забезпечені сучасними контрацептивами, кошти на закупівлю яких виділяються з міського, обласного та державного бюджетів. Безкоштовно контрацептивами забезпечуються жінки, яким вагітність та пологи протипоказані, дівчатка-підлітки, багатодітні чи одинокі матері та інші категорії жінок. Кожна мешканка  міста може звернутись до будь-якого Центру чи за місцем мешкання чи там, де вона обслуговується, і отримати кваліфіковану консультацію з питань планування сім’ї та збереження репродуктивного здоров’я», - сказала головний акушер-гінеколог департаменту охорони здоров'я міської ради.
  В останні роки у місті спостерігається стабільна зміна репродуктивного вибору жінок на користь продовження роду – співвідношення кількості пологів до кількості абортів за 2012 рік становить 5,6:1. За 3 місяці поточного року співвідношення – 3,6:1. За останні 17 років кількість абортів у місті зменшилася майже у 8 разів: в 2012 році показник абортів становив  7,8 проти  –  59,8  на  1 тисячу жінок фертильного віку у 1995 році. У минулому році на 30% знизилась підліткова вагітність – 3,6 проти 4,8  у 2011 році).  За 1 квартал цього року цей показник склав 2,3 на 1 тисячу жінок фертильного віку – це також менше, ніж за аналогічний період минулого року – 3, додала Галина Одінцова.    
  За визначенням Всесвітньої організації охорони здоров'я, термін «планування родини»  передбачає ті види діяльності, які  мають на  меті  допомогти  окремим особам та  подружнім  парам уникнути небажаної  вагітності;  народити бажаних дітей; регулювати інтервали між  вагітностями;  вибирати  час  народження  дитини в залежності від віку батьків  та стану їхнього  здоров'я;  визначити  число дітей у  родині.