Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Аптекарів закликають долучитися до проекту по гіпотензивним препаратам.

  Долучитися до реалізації пілотного проекту щодо часткового відшкодування аптекам вартості гіпотензивних препаратів з державного бюджету. З таким закликом під час наради до керівників аптечних мереж міста звернувся заступник міського голови, директор департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської міської ради Олександр Рудяк. «На сьогодні у нашому місті лише 53 аптеки беруть участь у державному проекті і продають гіпотензивні препарати за рецептами за зниженою фіксованою ціною, усі інші – цього не роблять. Ми вдячні адміністрації тих аптек, які приймають участь у проекті, співпрацюють з керівниками лікувальних закладів, щоденно надають туди інформацію щодо продажу гіпотензивних ліків, виписаних лікарем. У місті працюють понад 500 аптек, а до реалізації проекту долучилися лише 53 – це дуже мала кількість», - сказав Олександр Рудяк.   
  За його словами, перелік аптек, які беруть участь і пілотному проекті, є у кожного лікаря, у реєстратурі кожної амбулаторії, опублікований на сайті міської ради, на сайті департаменту охорони здоров’я міської ради. «Однак направлення лікарем хворого з рецептом не у будь-яку аптеку міста, а у конкретну аптеку, яка бере участь у проекті, не зовсім зручно і часто викликає обурення у самого пацієнта. Крім того, отримавши рецепт, хворі більше воліють скоротити відстань до аптеки, аніж виграти по ціні. За березень лікарями центрів первинної медико-санітарної допомоги та амбулаторій  було виписано близько 1,5 тисячі рецептів, і лише 500 пацієнтів  дійшли з ними до аптек, які приймають участь у проекті, і придбали там гіпотензивні ліки за зниженими цінами. Це дуже низький показник, тому закликаємо керівників усіх міських аптек долучитися до реалізації проекту, адже головна мета цього проекту підвищення якості життя хворих на гіпертонію, зниження ризику серцево-судинних захворювань та  смертності від гіпертонічної хвороби. Кошти на часткове відшкодування аптекам вартості гіпотензивних препаратів вже виділені з державного бюджету, для нашого міста ця сума складає 5, 5 мільйонів гривень», наголосив Олександр Рудяк.
  У лікувально-профілактичних закладах міста на диспансерному обліку знаходяться 234,3 тисяч хворих на гіпертонію, повідомляють департаменті охорони здоров’я Дніпропетровської міської ради