Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Медики закликають містян слідкувати за своїм тиском.

  Цьогорічний День здоров’я присвячений гіпертонії і проходить під девізом: слідкуйте за своїм кров’яним тиском – скоротіть ризик виникнення інфаркту та інсульту. Про це на прес-конференції повідомила головний терапевт департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської міської ради Тетяна Кравець. «Кожного року Всесвітній День здоров’я присвячений конкретній темі, цього року це гіпертонія. В Україні, у тому числі і у Дніпропетровську нинішній тиждень проголошено тижнем боротьби з цією хворобою. Підвищена увага до артеріальної гіпертензії пов’язана з тим, що вона є причиною розвитку багатьох серце-судинних захворювань, смертність від яких складає понад 66% від загального показника смертності населення. У кожної третьої дорослої людини виявляється підвищений артеріальний тиск. Загалом в Україні за статистикою за останні 10 років у три рази зросла кількість хвороб системи кровообігу. У 2012 році у Дніпропетровську показник розповсюдженості хвороб системи кровообігу складав 7,3 тис. на 10 тис. населення, гіпертонічної хвороби – 3,8 тис. на 10 тис. населення», - зазначила Тетяна Кравець.
  Гіпертонічна хвороба несе загрозу своїми ускладненням:інсультами, інфарктами, розвитком ниркової недостатності, втратою зору. «Серед факторів ризику цієї хвороби - надлишкова вага, малорухливий спосіб життя, паління, зловживання алкоголем. Тому, щоб її попередити слід збалансовано харчуватися і відмовитися від шкідливих звичок. Якщо все ж таки спостерігається підвищений артеріальний тиск, необхідно звернутися до лікаря, який призначить лікування. При постійному контролі тиску, прийомі гіпотензивних препаратів можна отримати позитивний результат і попередити ускладнення від гіпертонії. В Україні з минулого року розпочато реалізації пілотного проекту щодо державного регулювання цін на лікарські препарати для хворих на гіпертонії. Це дозволяє хворим купувати ліки за зниженими цінами», - додала головний терапевт департаменту.
  В рамках Всесвітнього дня здоров’я у всіх центрах медико-санітарної допомоги та у великих торгових центрах міста працюють бригади медпрацівників по вимірюванню артеріального, внутрішньоочного тиску,  рівня цукру у крові, маси тіла, окрім того мешканців консультуютьь щодо питань здоров’я. Сьогодні така бригада працює у ТРК «МОСТ-Сити центр» (10-00 – 15-00), 5 квітня – ТЦ «Новая линия» (10-00 – 15-00) та автовокзал, 6 квітня – ТЦ «Караван» (10-00 – 15-00), додала головний лікар Дніпропетровського міського центру здоров’я Алла Толчинська.
  7 квітні відзначається Всесвітній день здоров’я. Устав щодо започаткування цього дня прийняла Всесвітня організація охорони здоров’я у 1948 році. Щорічно у Всесвітній день здоров’я  організація обирає ключову проблему охорони здоров’я і закликає мешканців усього світу звернути на неї увагу.