Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Понад 15 тисяч дніпропетровців придбали ліки від гіпертонії за зниженими цінами.

alt  У Дніпропетровську з початку року виписано вже понад 40 тисяч рецептів на ліки від гіпертонії, які можна придбати за зниженими фіксованими цінами. За вказаний період понад 15 тисяч хворих такі ліки отримали. Про це повідомили у департаменті охорони здоров’я Дніпропетровської міської ради. У департаменті нагадують, що пілотний проект щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою започатковано у червні 2012 року. Реалізовується він у два етапи: на першому - хворі на гіпертонічну хворобу, які знаходяться на диспансерному обліку у лікарів терапевтів, сімейних лікарів були внесені в реєстр хворих на гіпертонічну хворобу. Список цей регулярно оновлюється. На сьогодні до реєстру центрів первинної медико-санітарної допомоги міста внесено майже 235 тисяч хворих на гіпертонічну хворобу. Другий етап пілотного проекту передбачає часткове відшкодування аптекам вартості гіпотензивних препаратів з державного бюджету, зазначають у департаменті.
  У департаменті наголошують, що у пілотний проектпотрапляють не всі ліки для лікування гіпертонії, а лише створені на основі визначених Міністерством охорони здоров’я України семи компонентів, а саме еналапрілу, лізинопрілу, метопрололу, небівололу, бісопрололу, ніфедипіну, амлодипіну. В аптечних закладах за рецептами лікарів можна придбати за зниженими цінами більше 243 найменувань препаратів, як вітчизняного так і іноземного виробництва,  які мають у складі вищеперелічені хімічні речовини, зазначають у департаменті.
  У департаменті нагадують, що хворі на гіпертонічну хворобу повинні щоденно і все життя приймати базисну терапію гіпотензивними препаратами, які не тільки знижують артеріальний тиск та  підтримують його на необхідному рівні,  але й захищають серце, нирки, судини головного мозку та очей. Постійний прийом гіпотензивних препаратів запобігає розвитку ускладнень гіпертонічної хвороби, а саме інсультів, інфарктів та ниркової недостатності.
  Для отримання рецептів на гіпотензивні препарати мешканцям міста необхідно звернутися до дільничного або сімейного лікаря, лікаря-кардіолога. Якщо хворий немобільний, то можна викликати лікаря  додому і, після підбору необхідних ліків, йому будуть виписані рецепти для їх придбання  за зниженою ціною, кажуть у департаменті.