Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Понад 9, 5 тисяч осіб пройшли обстеження з початку місячника боротьби з туберкульозом.

alt  Понад 9, 5 тисяч осіб пройшли обстеження (рентгенологічне та флюорографічне) протягом першого тижня місячника боротьби з туберкульозом – у 44 з них виявлено підозри на туберкульоз легенів, у 11 – підозри на онкологічні захворювання, у 113 – підозри на неспецифічні захворювання легенів. Про це під час прес-конференції повідомила головний спеціаліст департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської міської ради Юлія Колосова. „Боротьба з туберкульозом у місті не обмежується проведенням місячника. В усіх центрах первинної медико-санітарної допомоги функціонують кабінети збору мокроти. Лікарі-фтизіатри, у тому числі дитячі фтизіатри, щотижнево консультують пацієнтів безпосередньо у центрах. Усі пацієнти при профілактичних оглядах за необхідності направляються на флюорографію чи рентген-дослідження. Звертаю увагу молодих пар, які планують вагітність, на необхідність проходження флюорографії до її настання, оскільки вже під час вагітності робити флюорографію чи рентген-дослідження не рекомендовано. Туберкульоз може бути виявлений після пологів, що може стати прямою загрозою інфікування новонародженого”, - зазначила Юлія Колосова.
  Під час прес-конференції головний спеціаліст департаменту охорони здоров’я наголосила, що однієї активності з боку медиків недостатньо, аби боротися з такою хворобою як туберкульоз, необхідна персональна відповідальність і активність кожної людини. Ухилення від обстежень приводить до зараження людей навколо, виявлення  достатньо тяжких форм захворювання, які лікуються роками - закінчується інвалідністю або навіть смертю, тоді як вчасно виявлений туберкульоз виліковний, додала Юлія Колосова.
  За словами, позаштатного фтизіатра департаменту охорони здоров’я міської ради Наталії Бутковської, у 2012 році захворюваність  на туберкульоз у місті знизилася на 20%, показник склав 78,8 на 100 тисяч населення. Минулого року було виявлено 782 людини, хворих на туберкульоз, у 2011 – 988. Епідемічну загрозу представляють хворі з відкритою формою туберкульозу, тому пріоритетним напрямком є виявлення хворих з відкритою формою цього захворювання. Сьогодні у місті на диспенсерному обліку перебувають близько 1,5 тисячі хворих на активну форму туберкульозу, сказала Наталія Бутковська.
  З 11 березня по 12 квітня у Дніпропетровську проходить місячник боротьби з туберкульозом з метою попередження цього захворювання серед населення. В його рамках працююють пересувні флюорографи, де можна безкоштовно пройти флюорографічне обстеження з 9.00 до 13.00: 21 березня – ринок „Фрунзенський”, 22 березня – ринок „Березинський”.