Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У місті вдвічі зменшився показник переривання вагітності.

  У 2012 році у місті показник переривання вагітності зменшився вдвічі порівняно з 2011 роком. Про це повідомили у департаменті охорони здоров’я Дніпропетровської міської ради. У 2012 році на 1 тисячу жінок фертильного віку припадало 7 абортів, у 2011 році цей показник був 14. Також минулого року зменшилася підліткова вагітність. У 2012 році переривали вагітність 52 дівчини до 18 років, а у  2011 році – 77, повідомляють у департаменті.
  Для запобігання підліткової вагітності гінекологи постійно проводять роз’яснювальну роботу: виступають з презентаціями та  лекціями у загальноосвітніх навчальних закладах та на батьківських зборах. А  для жінок, яким через хвороби  вагітність протипоказана (тяжкі вади серця, захворювання нирок, цукровий діабет тощо), жінок соціально незахищенних категорій та дівчаток-підлітків у 2012 року придбані контрацептиви на суму 55 тисяч гривень. Такі заходи значно поліпшують роботу з планування сім’ї та дозволяють зберегти репродуктивне здоров’я жінок, зазначають у департаменті.
  На сьогодні у місті діє програма «Здоров’я дітей та матерів Дніпропетровська на 2009-2015 роки», вона спрямована на поліпшення та збереження здоров'я жінок та дітей. В  рамках програми постійно закуповуються ліки для жінок. Зокрема, минулого року були придбані антианемічні  препарати для вагітних жінок на 15 тисяч гривень. А для первинної профілактики патології раку шийки маткипридбано вакцину на суму 393тисячі709гривень, вакцинацію було зроблено майже 400 жінкам. Для дітей, народжених від  ВІЛ-інфікованих жінок коштом міського бюджету закуплено дитяче харчування на суму 147 тисяч 436 гривень. Для профілактики інфекційних захворювань, що передаються через кров, у тому числі і ВІЛ/СНІД, гепатити В та С у минулому році  придбано                1 тисячу 43 одноразових гінекологічних наборів  майже на 10 тисяч гривень, зазначають у департаменті.        
  У департаменті додають, що у місті працюють 12 Центрів первинної медико-санітарної допомоги. У кожному центрі первинної медицини працюють «Школи материнства» для вагітних та «Школи відповідального батьківства» для членів їх сімей, де готують до пологів та навчають як правильно поводитися з немовлям.
   На сьогодні у Дніпропетровську понад 540 тисяч жінок, з них близько 260 тисяч – фертильного віку (від 15 до 49 років).