Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Про невідкладну та екстрену медичну допомогу.

  Кожна людина, яка зателефонує на 103 для виклику швидкої отримає допомогу незалежно від свого стану. Про це під час брифінгу повідомила заступник директора департаменту охорони здоров'я Дніпропетровської міської ради Тетяна Квітницька. “З кінця минулого року введено розподіл звернень за медичною допомогою залежно від стану пацієнта, на екстрені та невідкладні. До категорії екстрених викликів відноситься стан пацієнта, який з-поміж іншого супроводжується знепритомленням, судомами, раптовим розладом дихання, різким раптовим болем у серці, блювотою кров'ю, гострим болем у черевній порожнині, зовнішньою кровотечею, ознаками гострих інфекційних захворювань, гострими психічними розладами,  при усіх видах травм, ураженні електричним струмом, блискавкою, при тепловому ударі, переохолодженні, при ушкодженнях під час надзвичайних ситуацій, при отруєннях, укусах тварин, змій, павуків та комах, при порушенні нормального перебігу вагітності”, - зазначила Тетяна Квітницька.
  За її словами, до категорії екстрених також належать звернення медичних працівників щодо транспортування пацієнтів, які перебувають у стані, що потребує обов'язкового медичного супроводження та термінової госпіталізації до стаціонарних закладів охорони здоров'я. У вищезазначених випадках диспетчер оперативно-диспетчерської служби центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф направляє до пацієнта бригаду екстреної  медичної  допомоги невідкладно після отримання звернення, що належить до категорії екстрених. 
  Стосовно ж невідкладної допомоги, то за словами заступника директора вона надається пацієнтам  в разі  раптового підвищення температури тіла з кашлем, біллю у горлі, головним болем, запамороченням, слабкістю; болем у попереку, суглобах (радикуліт, остеохондроз, артрит, артроз тощо), підвищенням артеріального тиску, больовим синдромом у онкологічних хворих. Не екстрені стани можуть бути зумовлені загостренням хронічних захворювань у пацієнтів, які перебувають під наглядом сімейного або дільничного лікаря з приводу гіпертонічної хвороби, виразки шлунка та дванадцятипалої кишки, хронічного запалення печінки, жовчного міхура, кишківника, хвороби нирок, суглобів тощо.
   “Якщо ви зателефонували на 103  з 8-00 до 18-00 у робочі дні при не екстреному стані, диспетчер оперативно-диспетчерської служби центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф перенаправить звернення до відповідного закладу охорони здоров'я первинної медико-санітарної допомоги, а у разі відсутності такої можливості — направить до пацієнта бригаду екстреної медичної допомоги, що не виконує екстрені виклики, протягом одної години з моменту отримання звернення. У робочі дні з 8-00 до 19-00  при не екстрених станах можна телефонувати до амбулаторій центрів первинної медико-санітарної допомоги за місцем мешкання або на мобільний телефон сімейному або дільничному лікарю, про номер якого можна дізнатись в реєстратурі амбулаторії. У вихідні дні та у нічний час при  не екстрених станах можна телефонувати 103”, - додала Тетяна Квітницька.