Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

З 1 січня введено розподіл звернень до швидкої допомоги на екстрені та не екстрені виклики.

  З 1 січня 2013 року в Україні введено розподіл звернень пацієнтів до підрозділв швидкої допомоги на екстрені та не екстрені виклики. Про це повідомили у департаменті охорони здоров'я Дніпропетровської міської ради. Даний розподіл запроваджено згідно постанови Кабінету Міністрів України № 1119 «Про норматив прибуття бригад екстреної(швидкої) медичної допомоги на місце події».
  До категорії екстрених належать звернення про пацієнта, який перебуває у невідкладному стані, що супроводжується: знепритомленням, судомами, раптовим розладом дихання, раптовим болем у ділянці серця, блювотою кров’ю, гострим болем у черевній порожнині, зовнішньою кровотечею, ознаками гострих інфекційних захворювань, гострими психічними розладами, що загрожують життю і здоров’ю пацієнта та/або інших осіб. Екстреними також прийнято вважати звернення, зумовлені усіма видами травм(поранення, переломи, вивихи, опіки, важкі забої, травми голови); ураження електричним струмом, блискавкою, тепловими ударами, переохолодженням, асфіксією всіх видів(утоплення, потрапляння сторонніх предметів у дихальні шляхи); ушкодженнями різного походження під час надзвичайних ситуацій(дорожньо-транспортної пригоди, аварії на виробництві, стихійні лиха тощо); отруєннями,укусами тварин, змій, павуків та комах тощо; порушенням нормального перебігу вагітності(передчасні пологи, кровотеча тощо). Окрім того, до категорії екстрених належать звернення медичних працівників щодо транспортування пацієнтів, які перебувають у стані, що потребує обов’язкового медичного супроводження та термінової госпіталізації до стаціонарних закладів охорони здоров’я.  У вищезазначених випадках необхідно подзвонити за телефоном 103. Диспетчер направить до пацієнта бригаду екстреної(швидкої) медичної допомоги одразу ж після отримання звернення, що належить до категорії екстрених, зазначають у департаменті.
  До категорії не екстрених належать звернення про пацієнта, стан якого не є невідкладним та супроводжується раптовим підвищенням температури тіла з кашлем, нежиттю, болем у горлі; запамороченням, слабкістю, головним болем; болем у попереку, суглобах(радикуліт, остеохондроз, артрит, артроз тощо); підвищенням артеріального тиску, больовим синдромом у онкологічних хворих, алкогольним, наркотичним, токсичним абстинентним синдромом.  Також до не екстрених належить стан, зумовлений загостренням хронічних захворювань у пацієнтів, які перебувають під наглядом сімейного або дільничого лікаря з приводу гіпертонічної хвороби, виразки шлунка та дванадцятипалої кишки, хронічного запалення печінки, жовчного міхура, кишківника, хвороби нирок, суглобів тощо. У цих випадках теж можна дзвонити до 103, але диспетчер має право перенаправити звернення до відповідного закладу охорони здоров’я первинної медико-санітарної допомоги або направити бригаду швидкої медичної допомоги протягом  однієї години з моменту отримання звернення, додають у департаменті.