Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

16 родин у 2012 році пройшли курси для кандидатів у прийомні батьки.

alt  За 2012 рік 16 сімей і 8 осіб пройшли навчання для кандидатів у прийомні батьки та батьки-вихователі. Про це під час прес-конференції повідомила директор міського центру соціальних служб для дітей, сім'ї та молоді Інна Фатнєва. Зараз навчаються 20 дніпропетровців, 5 із них готуються  до створення прийомних сімей, 15 хочуть стати опікунами. «Часто прийомні батьки та батьки-вихователі не хочуть проходити курси, мотивуючи це тим, що мають досвід у вихованні своїх біологічних дітей. Але, виховання біологічних та прийомних дітей відрізняється,оскільки до останніх потрібно знайти особливий підхід, дати їм більше ласки та уваги. Тож, на цих курсах кваліфіковані тренери розповідають батькам про особливості виховання прийомних дітей, про те, як допомогти їм адаптуватись у новій родині тощо. Для тих, хто хоче створити прийомну родину або дитячий будинок сімейного типу таке навчання обов'язкове, воно триває від 5 до 10 днів», - зазначила Інна Фатнєва. По закінченню курсів кандидатам у прийомні батьки надаються рекомендації Дніпропетровського обласного Центру соціальних служб сім'ї, дітей та молоді. Після цього їх включають до Єдиного електронного банку даних про дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування і сім'ї потенційних усиновлювачів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків та батьків-вихователів. Новоутворену прийомну родину чи будинок сімейного типу не залишають без підтримки: працівники центрів соціальних служб  для сім'ї, дітей та молоді здійснюють соціальне супроводження таких родин: допомагають дітям у нових сім'ях адаптуватись, зокрема, з ними та прийомними батьками працює психолог та соціальний педагог. У разі потреби батьків консультують юристи щодо оформлення різних документів, запитів тощо. Після адаптації дитини у новій родині візити спеціалістів центрів здійснюються раз на місяць, але за потреби спеціалісти центрів приходять на допомогу прийомним батькам частіше. Прийомні батьки та батьки-вихователі  продовжують навчання і після створення прийомної родини чи будинку сімейного типу - раз на 2 роки батьки відвідують спеціальні курси при міському центрі, на яких їм розповідають про виховання дітей, про зміни у законодавчій базі щодо функціонування прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу тощо. Також для таких батьків раз на місяць проходять зустрічі «Родинне коло», на яких вони можуть обмінюватись досвідом та радитись, подібні заходи проводяться у кожному районі. 
    За 2012 рік у Дніпропетровську створено 20 прийомних сімей, в яких виховують 22 дитини та 4 дитячі будинки сімейного типу,  де тепер живуть 23 дитини. Загалом, на сьогодні у місті 81 прийомна родина, в якій виховується 113 прийомних дітей та 8 будинків сімейного типу, в яких живуть 56 дітей.
   З питань усиновлення, оформлення опіки чи створення будинку сімейного типу можна звертатись до міського центру соціальних служб сім'ї, дітей та молоді за телефоном: 772-30-64.