Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Містян закликають дотримуватись правил безпеки під час новорічних та різвяних свят.

alt  Дотримуватись правил безпеки під час відзначення новорічних та різвяних свят. З таким закликом під час прес-конференції до жителів міста звернувся начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Дніпропетровської міської ради  Сергій Гайдук. Враховуючи те, що найбільше використовують піротехнічні засоби саме у цей період він також нагадав дніпропетровцям, що купувати піротехнічні засоби можна лише у спеціалізованих магазинах, де покупцю видадуть сертифікат якості та інструкцію щодо користування цим засобом. «Звертайте також увагу на термін придатності, оскільки використовувати прострочений піротехнічний засіб небезпечно для життя. Ні в якому разі не можна дозволяти дітям  використовувати піротехніку.  Пам'ятайте і про те, що встановлювати її можна лише на відкритій території та на певній відстані від людей. Заборонено використовувати салюти та інші піротехнічні вироби на балконах. Минулого року в результаті необережного поводження з піротехнікою  під час новорічних свят було травмовано 12 чоловік, у тому числі і діти», - зазначив Серій Гайдук. Цього року з реалізації вже знято близько  64 тисяч одиниць піротехнічних виробів, які продавалися без сертифікатів, повідомив заступник начальника міського управління міліції-начальник міліції громадської безпеки Володимир Сідлецький. На правопорушників складено близько 50  адміністративних протоколів на суму 47 тисяч гривень. Штраф за незаконний продаж піротехнічних засобів – від 595 до 1020 гривень із конфіскацією піротехніки.
  Володимир Сідлецький також додав, що треба бути обачними і при купівлі ялинки. «Для того, щоб купити безпечне дерево треба знати, що ялинки, призначені для продажу у новорічний період мають свій штрих-код та індивідуальний номер. Електронний чіп має кріпитися до стовбура дерева. У продавців повинні бути накладні на придбання дерев, фітосертифікат (якщо хвойні дерева надійшли з іншої області) та дозвіл на торгівлю», - сказав Володимир Сідлецький. Він також додав, що на сьогодні вже складено 50 адміністративних протоколів  щодо незаконної торгівлі ялинками та вилучено близько 1000 дерев.
  Сергій Гайдук закликав дотримуватись правил пожежної безпеки, облаштовуючи новорічну ялинку у помешканні. Зелену красуню треба ставити подалі від опалювальних та електроприладів, також не можна запалювати поряд з ялинкою свічки. Використання не сертифікованих ялинкових гірлянд теж може бути небезпечним для життя, оскільки вони можуть спровокувати коротке замикання і займання у електромережах. Минулого року недотримання простих правил безпеки призвело до 10 пожеж у новорічну ніч, зазначив Сергій Гайдук.
  Володимир Сідлецький повідомив, що міліція вже зараз працює у посиленому варіанті несення служби. Для забезпечення охорони громадського порядку під час новорічних та різдвяних свят щоденно у місті буде залучено близько 400 працівників міліції, до них також долучаться громадські формування, муніципальна гвардія та  недержавні охоронні структури. Безпосередньо у новорічну та різдвяну ніч працюватиме близько 1 тисячі працівників міліції.