Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Містян закликають берегтись переохолодження.

  Департамент охорони здоров'я Дніпропетровської міської ради закликає дніпропетровців тепло одягатись та скоротити час перебування на морозі, щоб уникнути переохолодження. «Перед виходом на вулицю слід обов’язково поїсти та правильно одягнутися – одяг повинен бути багатошаровим і обов’язково з натуральних тканин, він не повинен стискати рухів. Першою ознакою переохолодження є почуття втоми, сонливості та байдужості. Відчувши такі ознаки необхідно негайно зігрітися - зайти у тепле приміщення, випити гарячого чаю або бульйону», - йдеться у зверненні департаменту до мешканців міста. Медики нагадують, що зігріватися на вулиці алкогольними напоями категорично заборонено, бо вони навпаки прискорюють процеси переохолодження. Також не слід палити на морозі, оскільки куріння сповільнює кровообіг у кінцівках. Бажано відмовитись і від металевих прикрас, оскільки метал охолоджується швидше, ніж тіло людини. Каблучка може передавлювати судини на пальцях, тим самим прискорювати переохолодження, зазначають  в управлінні.
  Переохолодження може бути місцевим і загальним. При місцевому переохолодженні частіше вражаються відкриті ділянки тіла – обличчя, ніс, вуха, пальці рук. Одна третина витрати тепла організму припадає на голову та шию, тож одягати головний убір та закривати шию обов'язково. При загальному переохолодженні температура тіла падає нижче 35°c. Тривалий вплив низьких температур приводить до уповільнення дихання, порушення координації рухів, судом  тощо. Найчастіше в холодну погоду мерзнуть немовлята, люди похилого віку, особи з хворобами серця та щитовидної залози, люди, які додержуються дієт для зниження ваги, знесилені та виснажені хворобами, а також особи, які працюють на відкритому повітрі. Тож вищевказаним категоріям осіб бажано якомога менше перебувати на морозі, а дітям до 3 років при температурі нижче 10 градусів взагалі не виходити на вулицю, зазначають в управлінні.
  Постраждалі від переохолодження, або так званих холодних травм, потребують негайної медичної допомоги. ЇЇ можна отримати як у найближчому лікувально-профілактичному закладі, так і в травматологічних пунктах, які працюють цілодобово. Мешканців лівого берега приймуть у міській лікарні №6, за адресою вулиця Батумська,13. На правому березі можна звертатися до міської лікарні №2, за адресою проспект Калініна № 53 та до міської лікарні №16, за адресою вулиця Героїв Сталінграду,19.