Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Містян закликають дотримуватись правил поводження з газовими приладами.

altДотримуватися правил поводження з газовими приладами у побуті: не залишати увімкнені газові прилади без нагляду, не втручатися у їх роботу, а при найменших підозрах щодо витоку газу звертатись за телефоном 104 та одразу провітрювати приміщення. З таким закликом до містян під час прямої телефонної лінії звернувся  головний інженер ПАТ “Дніпрогаз” Павло Кишкар. “За поточний рік у нашій області в результаті отруєння газом загинуло 4 людини. Найчастіше причиною нещасних випадків було неправильне використання побутових газових приладів та самовільне перепланування у квартирах під час ремонту, коли мешканці переносили стіни, блокували вентиляційні канали, а це робити заборонено”, - зазначив Павло Кишкар.
 Останнім часом почастішали нещасні випадки, пов'язані з використанням балонів зрідженого газу у житлових будівлях при ремонтних роботах або при зберіганні чи  тимчасовому використанні  для побутових потреб. “У цьому році такий нещасний випадок стався у нашому місті, нещодавно у Харкові. У зв'язку з цим управлінням житлового господарства міської ради видано наказ щодо підвищення безпеки експлуатації житлового фонду з метою попередження надзвичайних ситуацій. Цей документ мають всі керівники житлово-експлуатаційних підприємств, у ньому  розписано, що необхідно робити для попередження нещасних випадків, пов'язаних з використанням газу у побуті, у тому числі при ремонтах у квартирах, при використанні газових балонів для сварки трубопроводів тощо. Отже, вкотре нагадуємо дніпропетровцям, що зріджений вуглекислий газ у балонах різної ємності,  є смертельно небезбечною вибуховою речовиною. Його категорично забороняється використовувати у багатоквартирних житлових будинках, у тому числі зберігати порожні балони”, - сказав заступник начальника управління житлового господарства Дніпропетровської міської ради Владислав Грицай.
 За його словами, житлово-експлуатаційні підприємства міста постійно згідно графіка проводять роботи з прочищення та перевірки димових та вентиляційних каналів. При таких роботах пічники передусім звертають увагу на правильність улаштування димових каналів, на самовільне перепланування житлових приміщень, в результаті яких вентиляційні та димові канали просто ліквідовують, на самовільний монтаж побутових газових приладів, коли змінюють місце їх розташування, а також встановлення телевізійних супутникових антен на оголовках вентиляційних каналів. Як правило, це і є головні порушення при використанні газу та газових приладів у побуті. При виявленні порушень адреси квартир порушників передаються до аварійної газової служби району, а власнику квартири вручається припис про необхідність усунення порушення, додав Владислав Грицай.
  У Дніпропетровську 6 тисяч 114 житлових будинків, з них 5 тисяч 816 газифіковано.