Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

З початку року народилося 85 здорових малюків від ВІЛ-позитивних жінок.

alt  З початку року у місті народилося 85 здорових малюків від ВІЛ-позитивних жінок, які під час вагітності отримували профілактичне лікування. Про це під час прес-конференції повідомила головний спеціаліст департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської міської ради Юлія Колосова. «Народжені від ВІЛ-позитивних жінок діти не вигодовуються груддю, з огляду на це вони отримують молочні суміші. Суміш для таких дітей закупається коштом міського бюджету», - зазначила Юлія Колосова. 
  Загалом за статистикою ВІЛ-інфекція найбільш швидко розповсюджується серед людей віком до 25 років. «Ранній початок статтевого життя, незахищені сексуальні контакти несуть пряму загрозу заразитися ВІЛ-інфекцією. З моменту зараження ВІЛ-інфекцією і до настання четвертої стадії (СНІДу) може пройти від 5 до 15 років. Перші три стадії захворювання  можуть проходити безсимптомно — людина ніяк не відчуває, що у неї в організмі  є ВІЛ-інфекція. Якщо ж людина знає про свій ВІЛ-статус, вона може правильно спланувати своє життя, вчасно лікуватися, а також захистити своїх близьких від інфікування. Варто ще раз нагадати, що ВІЛ не передається через воду, повітря, при спільному використанні, наприклад, посуду чи інших предметів побуту, через страви, приготовлені ВІЛ-інфікованою людиною.  Ця інфекція передається статтевим шляхом (без презервативів), парентеральним, тобто через кров, а також вертикальним (від ВІЛ-інфікованої матері дитині під час вагітності, а також при грудному вигодовуванні)», - додала Юлія Колосова.
  За словами завідуюча міським  центром боротьби зі СНІДом Олени Лісничої, у місті особам з ВІЛ/СНІДом безкоштовно надається лікування. Зокрема, на сьогодні у місті антиретровірусну терапію безкоштовно отримують 1,5 тисячі людей з ВІЛ-інфекцією, ще 400 таких осіб готуються до її проведення, оскільки перед цим необхідно пройти обстеження. У тому числі лікування отримують вагітні жінки з ВІЛ-інфекцією, а також діти, народжені від таких матерів.
  Міський центр боротьби зі СНІДом знаходиться на базі міської лікарні №21 за адресою: вул. Канатна, 17, тел. 770-61-26, а також на базі лікарень №7, 6, 9, 4, 10, 12, 16 працюють кабінети довіри.
  Щороку 1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Цього року він проходитиме під девізом: “Прагнення до нуля  - нуль нових випадків ВІЛ-інфекції. Нуль дискримінації. Нуль смертей внаслідок СНІДу”. Традиційно в цей день на вулицях міста будуть проведені профілактичні акції з роздачею різних друкованих матеріалів про ВІЛ/СНІД та контрацептиви.