Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У день боротьби з цукровим діабетом дніпропетровці мали змогу виміряти рівень глюкози у крові та артеріальний тиск.

altСьогодні у центрах медико-санітарної допомоги усі бажаючі мали змогу виміряти рівень глюкози у крові та артеріальний тиск. Про це під час прямої телефонної лінії повідомила головний терапевт департаменту охорони здоров'я Дніпропетровської міської ради Тетяна Кравець. При цьому вона наголосила, що зазначені процедури можна пройти і у будь-який інший день. “Цукровий діабет залишається у центрі уваги лікарів та науковців, оскільки ця хвороба супроводжується великою кількістю ускладнень, особливо серцево-судинних. Сьогодні у місті на цукровий діабет хворіють 29 тисяч 960 людей, з них 189 дітей. Найрозповсюдженішою формою цукрового діабету є 2 тип. Ця форма зустрічається у людей віком старше 40-45 років. Загалом на сьогодні у місті показник розповсюдженості цукрового діабету перевищує середній по Україні і складає 354,6 на 10 тисяч мешканців ”, - зазначила Тетяна Кравець.
  За її словами, основними причинами збільшення кількості хворих на цукровий діабет є інтенсивний вплив факторів ризику — нераціональне харчування, гіподинамія, надлишкова вага або ожиріння, хронічний стрес. Ця хвороба може давати такі ускладнення як втрата зору, серцево-судинні захворювання, ниркова недостатність, амбутація кінцівок тощо, сказала головний терапевт департаменту.
  У Дніпропетровську реалізується міська програма “Цукровий діабет” на 2010-2013 роки. В рамках цієї програми для хворих коштом міського бюджету закупаються цукрознижуючі препарати. За 9 місяців таких ліків закуплено на загальну суму 1 мільйон 250 тисяч гривень. Окрім того, з метою діагностики цукрового діабету для пацієнтів закупаються тест-смужки для визначення рівня глюкози, на ці цілі з міського бюджету виділено близько 70 тисяч гривень, додала Тетяна Кравець.
   14 листопада відзначається Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом, він був започаткований у 1991 році Міжнародною діабетичною федерацією та Всесвітньою організацією охорони здоров'я.