Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У Дніпропетровську грипу наразі не зареєстровано.

altЕмідеміологічна ситуація щодо  захворювання гострими респіраторними вірусними інфекціями у місті відповідає сезонному рівню — епідеміологічний поріг не перевищено. Про це під час прямої телефонної лінії повідомила завідуюч епідеміологічним  відділом  міської  санстанції Валентина Рєзвих. “У місті за останній тиждень до лікувальних закладів звернулося понад 4 тисяч мешканців із симптомами гострих респіраторних вірусних інфекцій. Ми щотижня проводимо вірусологічний моніторинг, поки що діагноз грип не реєструвався. Першу хвилю захворювань на грип очікуємо через місяць. У цьому сезоні прогнозується декілька штамів вірусів грипу — це два різновиди вірусу типу А (H1N1та H3N2) та вірус типу В (Вісконсін)”, - зазначила Валентина Рєзвих.
  Основним засобом профілактики грипу та ГРВІ є вакцинація. За словами Валентини Рєзвих, в аптечних мережах міста вже реалізується вакцина проти грипу, вона зареєстрована в Україні і є цілком безпечна. Нинішній період є найкращим для щеплення, оскільки ще є час до настання першої хвилі епідемії, яка очікується у грудні. На сьогодні вже понад півтори тисячі мешканців міста зробили щеплення, додала  завідуюч епідеміологічним  відділом  міської СЕС.
  Робити щеплення необхідно виключно у медичному закладі. “В амбулаторіях центрів медико-санітарної допомоги є кабінети для щеплення, перед цією процедурою краще проконсультуватися у сімейного лікаря або терапевта. Купуючи вакцину в аптеках, слід попросити на неї відповідні документи, а також дотриматися відповідного температурного режиму при транспортуванні вакцини до лікувального закладу”, - сказала головний спеціаліст  департаменту охорони здоров'я міської ради  Юлія Колосова. За її словами, для людей групи резику щеплення проводиться коштом міського бюджету, для них передбачено близько 3 тисяч доз вакцини. До таких груп відносяться люди з хронічними захворюваннями, а також медичні працівники та вагітні жінки, додала Юлія Колосова.