Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Контроль артеріального тиску та здоровий спосіб життя як профілактика інсультів.

           Високий артеріальний тиск залишається  головним фактором виникнення інсульту.  Про це під час прес-конференції повідомила головний терапевт департаменту охорони здоров'я Дніпропетровської міської ради  Тетяна Кравець. “За дев'ять місяців у Дніпропетровську на інсульт захворіло 862 людини, це на 346 випадків менше ніж за аналогічний період минулого року. Мозковий інсульт відноситься до найбільш тяжких форм цереброваскулярних захворювань. Щорічно в Україні від 100 до 120 тисяч мешканців вперше переносять мозкові інсульти, тобто захворюваність складає 280-290 випадків на 100 тисяч населення. Інсульт залишається однією з причин інвалідності населення нашої країни. Щорічно внаслідок судинно-мозкових захворювань близько 20 тисяч хворих отримують інвалідність. Інсульт також накладає обов'язки на членів сім'ї хворого. Лише 10-20% пацієнтів після інсульту повертаються до повноцінного життя”, - зазначила Тетяна Кравець.
         За її словами, високий артеріальний тиск є не лише фактором розвитку інсульту, а й подвоює ризик розвитку серцево-судинних ускладнень. Тим, хто страждає на підвищений артеріальний тиск, необхідно увесь час його контролювати, приймаючи відповідні препарати. Окрім того, якщо людина має надлишкову вагу, палить, веде малорухливий спосіб життя, або має родичів, які перенесли інсульт, вона вже є у зоні ризику. З огляду на це аби убезпечити себе від інсульту необхідно дотримуватися здорового способу життя: відмовитися від куріння, сбалансовано харчуватися, регулярно робити фізичні вправи.
     Першими ознаками інсульту може бути сильний головний біль, нудота, рвота, запаморочення, слабкість м'язів у зоні обличчя, руки, ноги, повна або часткова втрата мови, зору. При цих ознаках необхідно негайно викликати швидку допомогу, Хворому необхідно виміряти артеріальний тиск. Якщо він вищий позначки 210 на 120 мм.рт.ст., то пацієту можна дати препарати швидкої дії під язик, якщо 210/120 та нижче, то тиск знижувати категорично забороняється, наголосила Тетяна Кравець.
       За визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я,  інсульт – це раптово розвинені клінічні симптоми локального або генералізованого порушення мозкових функцій, які можуть тривати до 24 годин й більш або привести до смерті пацієнтів в результаті судинних порушень при відсутності інших причин.
       29 жовтня  в усьому світі  відзначається як День боротьби з інсультом.