Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У Дніпропетровську вшанували визволителів міста та України.

alt      Квітами  вічної  пам'яті, хвилиною мовчання  та залпами військового салюту сьогодні вшанували у Дніпропетровську визволителів міста та України від німецько-фашистських загарбників. З нагоди 69-ї річниці визволення Дніпропетровська та 68-ї річниці визволення України від фашистських загарбників квіти до до Меморіалу Вічної Слави  поклали керівники області, міста, районів,  ветерани Великої Вітчизняної війни, ветерани-визволителі міста, представники політичних партій, громадських організацій та духовенство. 
« Лише 67 учасників оборони та визволення Дніпропетровська залишилося серед нас у місті.Ми щиро вдячно їм та тисячам загинувших наших співвітчизників за наше мирне життя.Битва за Дніпро була однією  з найкровопролитніших і важких за весь період Великої Вітчизняної.Подвиг визволителів на всі часи є прикладом мужності , героїзму та справжнього патріотизму,» сказав міський голова Іван Куліченко.
      23 жовтня 1943 року з плацдарму у селищі Військовому перейшли у наступ частини та  з'єднання 8-ї Гвардійської Армії, 24 жовтня у районі с. Аули наступ почали і війська 46-ї Армії. При цьому 152-а стрілецька дивізія, яка форсувала Дніпро у районі Сухачівки, вела наступ на західну частину міста, а 39-а Гвардійська стрілецька дивізія (форсувала Дніпро у районі Старих Кайдаків) - на східну частину.
     25 жовтня 1943 року 152-а стрілецька та 39-а Гвардійська стрілецька дивізії визволили Дніпропетровськ від німецько-фашистських загарбників. На знак цієї Перемоги Москва салютувала 20 артилерійськими залпами з 224 знарядь.
altaltaltaltaltaltaltaltaltalt