Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У Дніпропетровську запрацював електронний реєстр пацієнтів.

            На сьогодні вже близько 36 тисяч мешканців міста внесені до електронного реєстру пацієнтів. Про це під час прес-конференції повідомила заступник директора департаменту охорони здоров'я Дніпропетровської міської ради Тетяна Квітницька. “Влітку цього року була прийнята Постанова Кабінету Міністрів України № 546 «Про затвердження Положення про електронний реєстр пацієнтів». Це правова основа створення єдиної інформаційної мережі лікувальних закладів. Ми хочемо створити єдину систему, коли медичний працівник на правовій основі може зайти в електронну базу даних і по тому чи іншому пацієнту з’ясувати чим він хворів, як і де лікувався”, - зазначила Тетяна Квітницька.
         За її словами, на сьогодні Дніпропетровськ знаходиться на першому етапі впровадження електронного реєстру пацієнтів — створення амбулаторної бази даних. “На сьогодні у кожній амбулаторної загальної практики сімейної медицини є комп'ютер з програмним забезпеченням,  навчений персонал, який пройшов відповідні тренінги. До кінця року у кожному із 12 центрів первинної медико-санітарної допомоги і в інформаційно-аналітичному відділі департаменту охорони здоров'я  міської ради буде встановлено сервер, таким чином ми спочатку створимо внутрішню мережу електронного реєстру пацієнтів амбулаторій, далі об’єднаємо  їх в центрах, на  рівні області та МОЗ України» - сказала заступник директора департаменту. 
         Електронний реєстр пацієнтів — це програма, де на кожну людину заносяться дані із її заповненої рестраційної форми та дані з амбулаторної картки. Для цього пацієнт повинен надати письмову згоду на те, що його дані будуть занесені у базу даних, а також заповнити  реєстраційну форму. До цієї форми заносяться паспортні дані (серія та номер паспорту) — це вимога програмного забезпечення, без них програма далі не вноситиме інші дані, також у цій формі реєструється наявність дітей до 18 років. Відмова пацієнта від внесення її даних до реєстру не є підставою для ненадання медичної допомоги. На сьогодні 76 медичних працівників міста визначені відповідальними за ведення баз даних пацієнтів. Усі вони  ознайомлені з відповідальністю  за розголошення персональних даних, наголосила Тетяна Квітницька.
       З наступного року планується запровадити такий же електронний вид роботи у стаціонарах. Тоді по єдиній мережі лікарі зможуть обмінюватися інформацію щодо своїх пацієнтів. Наприклад, лікар стаціонару зможе з амбулаторії отримувати інформацію: чим раніше хворів пацієнт, які оперативні втручання він переніс, які  вживає ліки, додала заступник директора департаменту.