Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У Дніпропетровську з початку року отруїлися грибами 15 людей.

   У Дніпропетровську з початку року 15 людей отруїлися грибами, з них 2 дітей. Про це під час прес-конференції повідомила  завідувач відділення гігієни харчування міської санітарно-епідеміологічної станції Зінаїда Гужва. “Останні дні стоїть прекрасна погода, яка сприяє росту грибів, так звані грибні тумани. В цей час зростає кількість грибників. З огляду на це вкотре звертаємося до усіх, хто полюбляє це заняття, бути вкрай обережними — класти до своїх кошиків лише ті, гриби, які добре знаєте. Аналіз зареєстрованих випадків отруєнь грибами свідчить, що більшість з них обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів, які помилково сприймаються за їстівні печериці, сироїжки, шампіньйони. Як правило, дніпропетровці гриби збирають у лісопосадках, на житлових масивах, у Черкаському, Чаплі, але не всі знають, що вони збирають. На жаль, серед 15 випадків отруєння грибами є один летальний. Померла літня жінка - мешканка Дніпропетровського району, яка збирала гриби на території нашого міста”, - зазначила Зінаїда Гужва.
   Гриби поділяються на  їстівні, умовно їстівні та неїстівні, тобто отруйні. До їстівних належать – білий гриб, польський гриб, каштановий гриб, маслята, дубовик та інші. Найбільш безпечними грибами вважаються шампіньйони, печериці, які вирощені у спеціальних умовах. Їх спокійно можна купувати у магазинах. Їстівні гриби бажано  почистити та приготувати у їжу одразу. Наприклад, таку страву, як картопля з грибами, не слід вживати наступного дня після приготування, оскільки там є такі поєднання, які можуть спричинити отруєння. Умовно їстівними вважають сморчки, рядовки та всі пластинчаті гриби. Такі гриби необхідно замочити та щонайменше тричі проварити у підсоленій воді і кожного разу зливати відвар. Серед отруйних грибів найбільш небезпечною є бліда поганка, оскільки вона маскується під їстівні гриби, - сказала завідувач відділення гігієни харчування міської СЕС.
   Слід пам'ятати, що страви з грибів важкі для перетравлення. Їх не слід вживати дітям, людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи хронічними захворюваннями інших внутрішніх органів. Якщо після вживання грибів почуваєтесь погано необхідно негайно викликати швидку допомогу, а до приїзду лікарів промити шлунок сольовим розчином.  Не викидайте недоїдених грибів — їх аналіз допоможе  лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм. І в жодному випадку не займайтесь самолікуванням, бо чим більше отрути потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння, наголосила Зінаїда Гужва.