Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У місті на обліку перебуває близько 9 тисяч ВІЛ-інфікованих.

  З початку цього року у Дніпропетровському міському центрі профілактики та боротьби зі СНІДом на диспансерний облік взято 433 ВІЛ-інфіковані особи. Про це повідомили у самому центрі. Загалом, на сьогодні на обліку перебуває 8 тисяч 853 ВІЛ-інфікованих, у тому числі 3 тисячі 675 хворих на СНІД. Наразі антиретровірусні препарати отримують 1 тисяча 411 осіб, з них 92 дитини. 54 вагітні ВІЛ-інфіковані жінки для того, щоб вберегти дитину від хвороби теж приймають такі ліки. А щоб уникнути зараження дітей ВІЛ-інфекцією після пологів через грудне молоко, коштом міського бюджету породіль забезпечують молочними сумішами для харчування малюків, зазначають у міському центрі.
  На сьогодні у кожному районі Дніпропетровська діють кабінети «Довіра». Там, усі бажаючі можуть отримати консультацію та здати аналізи на ВІЛ.  У разі, якщо людина ВІЛ-інфікована, вона отримає  післятестову консультацію та  перебуватиме під наглядом лікарів. У кабінетах «Довіра» Бабушкінського, Ленінського та Індустріального районів, з-поміж іншого, хворі можуть отримати антиретровірусні препарати. Окрім того, у місті працюють 2 мобільні бригади, до яких входять лікарі, медичні сестри та представники благодійних організацій. Їх основна задача - обстеження ВІЛ-інфікованих дітей на дому, зокрема, вони проводять аналізи та за необхідності забезпечують малечу антиретровірусними препаратами. Для наркозалежних працюють 5 кабінетів замісної підтримуючої терапії. Із них 4 - на базі міської поліклініки №5, один – на базі міського Центру СНІДу. Там надають консультації і лікують за допомогою замісної терапії, яка дозволяє подолати наркотичну залежність. Наразі таку терапію отримують 177 осіб, зазначають у департаменті.
  Медики постійно ведуть роз’яснювальну роботу серед населення. Зокрема, проводять  батьківські всеобучі у навчальних закладах міста.Під час таких заходів лікарі центру СНІДу, лікарі-наркологи, гінекологи, співробітники УМВС та представники благодійних організацій розповідають батькам як вберегти дітей від наркоманії та СНІДу, які ознаки того, що дитина вживає наркотики, куди звертатись у разі підозр на наркоманію та ВІЛ-інфікованість, а також як правильно поводитись у таких ситуаціях. Окрім того, у місті постійно проводяться вуличні акції та круглі столи з метою інформування молоді про небезпеку СНІДу, з початку року проведено близько 15 таких акцій,  повідомляють у департаменті.