Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Містян закликають бути обачними під час відпочинку на воді.

Містян закликають бути обачними під час відпочинку на водіБути обережними і дотримуватися елементарних правил безпеки під час відпочинку біля водойм. З таким закликом під час прес-конференції до мешканців звернувся  начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Дніпропетровської міської ради Сергій Гайдук. “Водні об'єкти — це не лише можливість освіжитися та відпочити, це ще й джерело підвищеної небезпеки. З початку року у місті на воді трапилися 29 надзвичайних подій, під час яких загинуло 19 людей, при цьому 14 потонули у весняно-літній період, двоє з них – діти. Врятовано 8 осіб. Один з нещасних випадків трапився нещодавно з компанією студентів із Іраку. Вони відпочивали на пляжі у вечірній час, за попередньою інформацією, молоді люди курили кальян. Як один із них опинився у воді, не вміючи плавати, наразі з'ясовується. Але факт залишається фактом — людина загинула”, - зазначив Сергій Гайдук.
   При відпочинку на воді кожному слід пам'ятати основні правила: не купатися одному, не заходити у воду під дією алкоголю чи наркотиків, оскільки у такому стані людина погано себе контролює. Безпечними є дозволені для купання місця, головне, що там перевірене дно. На сьогодні пристосованими місцями масового відпочинку є пляж на Монастирському острові, Воронцовський пляж та пляж на житловому масиві Придніпровськ, додав начальник управління.
   Влітку під час відпочинку біля води існує небезпека не лише потонути, а й отримати тепловий удар, укуси різних комах, кліщів тощо. У будь-якому випадку, коли людина відчула себе погано необхідно викликати швидку медичну допомогу. Якщо людина тонула і похлинулася, перше, що необхідно зробити -  перевернути її обличчям  вниз і перегнути через коліно, щоб вийшла вода для очистки дихальних шляхів, після цього чекати на приїзд лікарів. Штучне диханння та непрямий масаж сердця теж можна застосовувати, але якщо знаєте, як це робити. При укусі гадюк чи змій, що теж трапляється під час відпочинку, необхідно до приїзду лікарів покласти постраждалого, щоб яд не так швидко розповсюджувався по організму, промити зону укусу та накласти суху пов'язку.  Нерідко травми можна отримати і при нирянні. У цьому випадку до приїзду лікарів людину необхідно акуратно покласти на рівну поверхню і не рухати. Щодо продуктів харчування, то на відпочинок можна брати лише ті харчі, які не швидко псуються і пити побільше рідини, краще вживати звичайну, а не газовану воду, наголосила головний лікар міського центру здоров'я Алла Толчинська.
   Похід на пляж з дітьми — це в першу чергу відповідальність для батьків. Головне правило - не спускати очей з дітей, навіть якщо вони купаються біля берега. Обов'язково дитина повинна бути з головним убором, змазана сонцезахисними фільтрами. Звертаю увагу батьків на дотримання питного режиму та харчування. На пляжі дитина може обійтися і без повноцінного харчування, але якщо все ж таки харчуєте дитину на пляжі, то замість сосисок та ковбас слід віддати перевагу печиву та фруктам, додала  заступник директора департаменту охорони здоров'я міської ради Тетяна Квітницька.