Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Обмежити у спеку перебування на вулиці з 11 до 16 радять медики.

Обмежити у спеку перебування на вулиці з 11 до 16 радять медикиНе виходити на вулицю з 11 до 16 години під час спеки без особливої потреби закликають медики людей похилого віку та дітей. З такими словами під час прес-конференції звернулася до містян заступник директора департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської міської ради Тетяна Квітницька. «Висока температура повітря та підвищена вологість можуть негативно вплинути на організм, особливо вразливі до цього діти та люди похилого віку. Окрім цього в зоні ризику  і у люди, які мають хронічні захворювання на гіпертонію, серцево-судинної системи та органів дихання», повідомила Тетяна Квітницька.
   Тривале перебування на спеці, відсутність головного убору, тісний синтетичний  одяг, непомірне  фізичне навантаження у задушливому приміщенні  та відсутність нормального питного режиму за словами лікарів  можуть привести до теплового удару.
   Слабкість, сонливість, спрага, головний біль, нудота, шум у вухах, головокружіння --такі  основні симптоми теплового удару,  нагадала містянам головний лікар міського Центру здоров’я Алла Толчинська. « При цьому у  людини прискорюється дихання та пульс, а температура тіла може піднятися до 40-41 градуса. У особливо тяжких випадках може спостерігатися уповільнення дихання, судоми та втрата свідомості”.
   Першою допомогою у таких випадках є переміщення потерпілого  у прохолодне з доступом свіжого повітря  місце.При можливості бажано щоб людина прийняла горизонтальне положення, допомогти ослабити стискаючий одяг та напоїти водою, за можливості покласти холодний компрес на голову. В разі ж втрати свідомості обовязково викликати швидку, зазначили учасники прес-конференції.
   Аби легше переносити спеку та не спровокувати у себе тепловий удар у цей час медики рекомендують відмовитися від вживання алкоголю, обмежити вживання  жирної , солоної, копченої та консервованої їжі. « Харчовий раціон у спекотну погоду – побільше овочів, фруктів, молочно-кислих продуктів та легкої їжі.А для підтримки водного балансу радимо пити не менше 2 - 2,5 літрів води на день.Корисні в цей час морси, холодні чаї, негазована мінеральна вода. А от пиво не вгамомує спрагу, а навпаки прискорює виведення з організму вологи», зазначила Тетяна Квітницька.
   Також  фахівці радять якомога частіше  приймати водні процедури, на вулиці захищати голову від сонця капелюхами, носити вільний одяг із натуральних тканин. А от жінкам особлива рекомендація- звести до мінімуму використання декоративної косметики, оскільки вона закупорює пори і не дозволяє шкірі дихати. Всім же тим, хто страждає на хронічні захворювання серцево-судинної системи, органів дихання не забувати приймати щоденні підтримуючі медичні препарати та контролювати артеріальний тиск, додають лікарі.