Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

17 мільйонів гривень заплановано у міському бюджеті на медичну допомогу пільговим категоріям населення.

17 мільйонів гривень заплановано у міському бюджеті на медичну допомогу пільговим категоріям населення17 мільйонів гривень заплановано у міському бюджеті на цей рік для забезпечення медичної допомоги пільговим категоріям населення. Про це під прес-конференції повідомив директор департаменту охорони здоров'я Дніпропетровської міської ради Олександр Рудяк. “Ці кошти виділяються на реалізацію відповідних міських програм — це придбання ліків дітям-інвалідам,  мешканцям після трансплантації нирок для підтримуючої терапії, пацієнтам з бронхіальної астмою, епілепсією, цукровим діабетом. Ветерани та інваліди війни коштом міського бюджету забезпечуються слухопротезуванням та медикаментами за пільговими рецептами”, - зазначив Олександр Рудяк.
  12 центрів первинної медико-санітарної допомоги, які були створені у місті в рамках реформування галузі охорони здоров'я відносяться до первинного рівня надання медичної допомоги. “З початку цього року усі лікарні, які надають медичну допомогу на вторинному рівні, фінансуються з обласного бюджету. Однак усі установи охорони здоров'я продовжують надавати медичну допомогу у повному обсязі як мешканцім міста, так і області. В усіх лікувальних закладах вторинного рівня створені Наглядові Ради, до складу яких входять представник  департаменту охорони здоров'я міської ради, трудового колективу лікарні, промислового підприємства міста. Це дозволяє координувати роботу лікувальних закладів, направлену передусім на забезпечення рівного доступу мешканців до усіх видів медичної допомоги”, сказав директор департаменту.
  За його словами, сьогодні в усіх лікувальних закладах міста працюють 17 тисяч медичних працівників, з них близько 4 тисяч у центрах первинної медико-санітарної допомоги, у тому числі 1 тисяча 100 лікарів та 1 тисяча 500 молодших медичних спеціалістів. На сьогодні медичну допомогу мешканцям міста надають 112 сімейних лікарів. Наразі коштом міського бюджету перепідготовку за спеціальністю “Сімейна медицина” проходять 60 терапевтів і педіатрів, а також 40 медичних сестер. До кінця року отримані раніше сертифікати сімейних лікарів підтвердять ще 35 спеціалістів. Цього року сімейним лікарям з міського бюджету щомісячно виплачується надбавка до окладів у розмірі 500 гривень. Реформуванння галузі охорони здоров'я лише розпочалось. Попереду у медичних працівників час відпрацювання  нової для України моделі галузі охорони здоров'я — сімейної медицини. Викокий професіоналіз лікарів і медичних сестер Дніпропетровська дозволяє вірити в успіх вже початої нелегкої справи, додав Олександр Рудяк.