Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Стартує реалізація пілотного проекту щодо ціноутворення на препарати проти гіпертонії.

Стартує реалізація пілотного проекту щодо ціноутворення на препарати проти гіпертонії.З 1 червня в Україні стартує реалізація пілотного проекту європейського підходу до ціноутворення на препарати проти гіпертонії. Про це під час прес-конференції повідомила заступника директора департаменту охорони  здоров'я Дніпропетровської міської ради Тетяна Квітницька. “В усьому цивілізованому світі у ціноутворенні ліків, які виконуюють підтримуючу або замісну функцію, завжди фінансово приймає участь держава. Сьогодні і наша країна робить перший крок в реалізації такого проекту. З 1 червня по 31 грудня в аптеках України препарати, які стабілізують артеріальний тиск, продаватимуться в аптечних мережах за фіксованою ціною, межу цін встановлюватиме держава. Людина, яка має гіпертонію, повинна відвідати терапевта або сімейного лікаря, який визначить рівень його артеріального тиску і у лікувальному закладі за місцем мешкання хворому будуть виписувати рецепти на ліки проти гіпертонії. За цими  рецептами людина купуватиме такі препарати в аптеках за фіксованою державою ціною”, - зазначила Тетяна Квітницька.
  За її словами, зазначений пілотний проект реалізовуватиметься у два етапи. Перший етап розпочинається 1 червня. За рецептами дільничного або сімейного лікаря хворому на гіпертонію виписуватиметься препарат і він купуватиме його в аптеках за фіксованою ціною. Другий етап планується реалізовувати з 1 вересня, він передбачає компенсацію частини коштів за ці препарати, наразі механізм компенсації розробляється. У зазначений пілотний проект потрапляють не всі ліки проти гіпертонії, а лише генеричні препарати, створені на основі визначених Міністерством охорони здоров'я України семи компонентів у межах міжнародної непатентованої їх назви. Вони й виписуватимуться за рецептами. Усю необхідну детальну інформацію про запровадження такого пілотного проекту у нашому місті можна отримати в амбулаторіях загальної практики за місцем мешкання, додала Тетяна Квітницька.
  У центрах медико-санітарної допомоги вже активно ведеться підготовка до реалізації    проекту  ціноутворювання на препарати проти гіпертонії, розроблені плани заходів, складається реєстр хворих на гіпертонію, які поставлені на облік. З 21 по 28 травня у місті проводиться тиждень профілактики і виявлення гіпертонічної хвороби. Лікарі вимірюватимуть артеріальний тиск не лише пацієнтам, які страджають на гіпертонію, а усім, хто звернеться з тією чи іншою скаргою на здоров'я. Окрім того, лікарі вкотре нагадуватимуть гіпертонікам про фактори, що призводять до загострення гіпертонічної хвороби - це паління та надлишковама маса тіла, а також наголошуватимуть на необхідності лікування, тобто постійному  прийомі препаратів. На жаль, 30-35%  таких пацієнтів після лікування і приведення до норми свого артеріального тиску, припиняють приймати ліки і він знову у них підвищується. Варто нагадати, що підвищений артеріальний тиск може стати причиною інсультів, інфарктів, розвитку ниркової недостатності тощо, сказала головний терапевт департаменту Тетяна Кравець.
   В 2011 році в місті зареєстровано 374 тисячі 509 хворих на ту чи іншу серцево-судинну патологію, з них вперше захворювання виявлено у 73 тисяч 730 людей. Розповсюдженість артеріальної гіпертензії в місті у минулому році виросла на 4%, ішемічної хвороби – на 3%.