Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Містян закликають бережно ставитися до свого здоров'я.

Містян закликають бережно ставитися до свого здоров'яБережно ставтеся до свого здоров'я — ВІЛ/CНІД несе загрозу вашому життю. З таким закликом до мешканців міста звернулися у департаменті охорони здоров'я Дніпропетровської міської ради. “ВІЛ-інфекція належить до тих хвороб, про які говорять : хворобу легше попередити, аніж лікувати. Відомо, що ВІЛ передається під час вживання парентеральних наркотиків та необачних статевих зв’язків. Однак ми забуваємо, що ВІЛ давно перестав бути хворобою «груп ризику». Сьогодні соціальний статус, вік та зовнішність людини не можуть свідчити про наявність чи відсутність у неї ВІЛ-інфекції. Захист від інфікування полягає у поміркованому виборі близьких знайомств, відмові від наркотиків та додержанні принципів здорового способу життя і моральних норм. Особливо відповідально треба ставитися до майбутніх дітей, тому перед плануванням родини майбутнім батькам необхідно пройти всебічне медичне обстеження, включаючи обстеження на ВІЛ-інфекцію. Точні відомості про інфекцію можна одержати лише після лабораторного дослідження крові. Дослідження на ВІЛ є добровільним і за бажанням пацієнта проводяться анонімно”, - йдеться у зверненні.
  У Дніпропетровському міському Центрі профілактики та боротьби зі Снідом на обліку станом на 1 січня поточного року знаходиться 14 тисяч 456 ВІЛ-інфікованих пацієнтів, з них хворих на СНІД – 1 тисяча 384. За період з 1999 до 2009 року від захворювань, викликаних ВІЛ-інфекцією у місті померло 1 тисяча 641 пацієнт. У 2011 році від СНІДу померло 245 хворих, зазначають у департаменті.
  Щорічно у третю неділю травня у світі проходить День пам’яті померлих від СНІДу. У цьому році роковини припадають на 20 травня. Вперше цей захід було започатковано у 1983 році в місті Сан-Франциско.