Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Містян закликають не вживати в'ялену річкову рибу, приготовлену у домашніх умовах.

altНе вживати в'ялену річкову рибу, приготовлену у домашніх умовах, оскільки це може спричинити тяжку харчову токсикоінфекцію — ботулізм. З таким закликом звернулась до мешканців міста під час прес-конференції завідувач відділенням гігієни харчування міської санітарно – епідеміологічної станції Зінаїда Гужва. “Цієї весни у місті зареєстровано три випадки захворювання на ботулізм, усі хворі були госпіталізовані і зараз почувають себе значно краще. У двох випадках до ботулізму призвело вживання  плотва та ляща, які були куплені на стихійних ринках. Загалом у 74% випадків захворювання на ботулізм спричиняє вживання в'яленої річкової риби, приготовленої у домашніх умовах. З огляду на це в'ялену рибу необхідно купувати лише у магазинах, оскільки вони реалізують рибу виготовлену на підприємствах і дотримуюються температури її зберігання. Для різних видів риб і температура зберігання різна, переважно це мінус 2-3 градуси за Цельсієм”, - зазначила Зінаїда Гужва.
   Ботулізм розвивається у місцях, де немає кисню. Ця інфенкція, окрім вяленої риби, може знаходитися у товщі ковбаси, окороків домашнього приготування, а також у консервації. Знищити ботулінус може температура не менше 120 градусів за Цельсієм. Особливо в спеку не можна купувати річкову та в’ялену рибу з потрухом,  тим більше — з рук. Першими ознаками ботулізму є сухість у роті, затруднення при глотанні, поява сітки між очима, а у запущенних випадках може взагалі настати параліч дихального центру і хворий помирає. Тому при цих перших ознаках необхідно терміново звертатися до лікаря,  наголосила завідувач відділенням гігієни харчування міської СЕС.
   Задля уникнення будь-яких харчових отруєнь не слід купувати продукти на стихійних ринках, особливо кондитерські та копчені вироби. “Якщо все ж таки ви полюбляєте купувати молочні продукти на базарах, необхідно обов'язково піддати їх термічній обробці, наприклад, прокип'ятити молоко перед вживанням. Зараз період ранніх овочів та фруктів, тому перед вживанням їх небхідно обов'язково ретельно промити водою, а зелень взагалі краще замочити на деякий час, оскілько у воді залишаються шкідливі речовини”, - додала Зінаїда Гужва.