Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Виявлення у людини ВІЛ-інфекції на ранніх стадіях подовжує їй життя.

Виявлення у людини ВІЛ-інфекції на ранніх стадіях подовжує їй життяВиявлення у людини ВІЛ-інфекції на ранніх стадіях подовжує їй життя. Про це під час прямої телефонної лінії повідомила завідувач  міського центру СНІДу Олена Ліснича. “На жаль,  темпи розвитку епідемії ВІЛ - СНІДу ні в Україні, ні в нашому місті не зменшуються. За 2011 рік у Дніпропетровську зареєстровано 1 тисяча 560 нових випадків ВІЛ-позитивних, це на 23 випадки більше, ніж у 2010 році (1 тисяча 537). Натомість, позитивним є той факт, що за минулий рік від ВІЛ-інфікованих матерів народився лише один ВІЛ-інфікований малюк. Сьогодні ВІЛ-інфіковані вагітні отримують спеціальну терапію, завдяки якій можна народити абсолютно здорову дитину. Слід відзначити зменшення показника смертності від захворювань, спричинених СНІДом. У 2011 році у місті від таких захворювань померло 245 людей, у 2010 — 275. На сьогодні 1,5 тисячі ВІЛ-інфікованих  отримують антиретровірусну терапію, 50 хворих, які раніше вживали наркотики, отримують замісну терапію”, - зазначила Олена Ліснича.
   З початку цього року у місті  вже виявлено 300 ВІЛ-інфікованих людей. Збільшення кількості виявлення нових випадків  ВІЛ-позитивних, завідувач міського центру СНІДу пояснює зростанням обов'язкового обстеження на ВІЛ-інфекцію. «Наприклад, якщо раніше на ВІЛ-інфекцію обов'язково обстежували донорів та вагітних, то зараз такому обстеженню підлягають призовники, люди, які перебувають у місцях позбавлення волі, хворі, яких направляють на хірургічну операцію», - сказала Олена Ліснича.
   ВІЛ-інфекція передається статтевим шляхом, при годуванні груддю від матері дитині і від дитини до матері, під час вагітності від матері плоду, при переливанні крові. Перші симптоми ВІЛ-інфекції скритні. Наприклад, у людини може підвищитися температура до 37,5-38 градусів через декілька тижнів після зараження ВІЛ. Іноді може виникати неприємне відчуття у роті, біль при глотанні, безпричинна втрата ваги, інколи можуть з'являтися почервоніння на шкірі. Хворі часто не звертають увагу на аналогічні симптоми ВІЛ-інфекції і часто вважають, що це незначне отруєння або простуда. Інколи ВІЛ-інфекція дає про себе знати збільшенням лімфатичних вузлів. У такому випадку необхідно перевіритися не лише на захворювання, які супроводжуються збільшенням лімфоузлів, а й перевіритися на ВІЛ-інфекцію. Перші ознаки СНІДу з'являються у ВІЛ-інфікованої людини в залежності від розвитку цієї інфекції і ослаблення імунної системи хворого. Тяжкі наслідки для послаблення імунітету можуть викликати такі хвороби як герпес, пневмонія, туберкульоз та інші, додала Олена Ліснича.
   На сьогодні у Дніпропетровську офіційно зареєстровано 14 тисяч  504 випадки ВІЛ-позитивних результатів, у тому числі діагноз ВІЛ інфекції мають 8 тисяч 483 людини.