Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Порядок оформлення документів у разі смерті людини.

    Порядок оформлення документів у разі смерті людиниУ разі смерті людини вдома необхідно негайно повідомити про це сімейного (дільничного лікаря). Лікар у свою чергу, повинен терміново повідомити районний відділ внутрішніх справ. Такий порядок діє згідно спільного наказу Міністерства внутрішніх справ, Генеральної прокуратури, Міністерства охорони здоров’я України. Цей порядок стосується  як випадків раптової смерті, так і  смерті вдома людини при тяжкому  захворюванні. Про це повідомили у департаменті охорони здоров’я Дніпропетровської міської ради.
    До приїзду міліції та дільничного лікаря забороняється змінювати положення тіла померлого та предметів, що його оточують. Лікар  та представники міліції мають оглянути місце події. Якщо немає підозр та ознак насильницької смерті - можливо отримати дозвіл на надання свідоцтва про смерть в амбулаторії без проведення розтину. В іншому разі – тіло направляють на судово-медичне та патологоанатомічне дослідження. Представники органів внутрішніх справ при проведенні огляду обов’язково  повинні скласти  протокол, в який заносяться дані про наявність диспансерного спостереження за хворим та дата останнього огляду лікарем. Також до протоколу записується рішення щодо направлення тіла померлого на судово-медичне дослідження, на розтин або дозвіл на надання свідоцтва про смерть в амбулаторії без проведення розтину.
    Для проведення судово-медичного розтину обов’язково направляють тіла людей: з ознаками насильницької смертіабо з підозрами на насильницьку смерть; смерть яких настала раптово,без обмежень віку; смерть яких настала поза місцем постійного проживання, та які не перебували під наглядом  дільничного лікаря за місцем констатації смерті, особливо якщо протягом останнього місяця, не знаходились на диспансерному обліку з приводу хвороби від якої (або ускладнення якої спричинили смерть) констатована смерть вдома;особу яких не встановлено і які не були громадянами України, зазначають у департаменті.
    Особливе занепокоєння медичних працівників  викликає перебування вдома у мешканців міста родичів з інших міст та районів, за якими вони доглядають. При цьому родичі не надають в амбулаторію за місцем їх перебування медичної документації, не звертаються до сімейного лікаря, і в разі раптової смерті  таких осіб не звертаються до правоохоронних органів та медичних  працівників у встановленому законом порядку. Досить часто випадки звернення в амбулаторії реєструються за свідоцтвом про смерть осіб вже після  перенесення тіл  померлих в інше місце, перевдягання, навіть перевезення в морги та поховання без дозвільних документів. Все це призводить до  направлення тіл померлих на судово-медичний розтин і як наслідок ускладнює процес поховання, додають у департаменті.
    Новий порядок  встановлення факту смерті людини поза межами лікувального закладу діє в Україні з грудня 2011 року.