Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У 2011 році до членів Дніпропетровської міської спостережної комісії, яка допомагає колишнім в’язням облаштуватися на волі, звернулося 188 засуджених.

     altУ 2011 році під час особистих прийомів до членів Дніпропетровської міської спостережної комісії, яка допомагає колишнім в’язням облаштуватися на волі, звернулося 188 засуджених. Про це повідомили в управлінні праці та соціального захисту населення Дніпропетровської міської ради. Найбільше зазначену категорію осіб турбувало питання забезпечення житлом, працевлаштування, отримання паспорта та навчання після звельнення з місць позбавлення волі, зазначають в управлінні. Тимчасово такі люди можуть мешкати у міському центрі соціальної допомоги (вул. Свердлова, 56), при якому діє притулок на 20 ліжко-місць. Також протягом минулого року відділ по реєстрації бездомних громадян центру соціальної допомоги  надав допомогу в отриманні паспортів 47 особам, звільненим з місць позбавлення волі. Питання працевлаштування зазначеної категорії осіб вирішуються разом з районними центрами зайнятості шляхом влаштування звільнених осіб на заброньовані робочі місця. На 2012 рік на підприємствах міста заброньовано 26 робочих місць для таких людей. З обласним центром зайнятості населення проводиться  щоквартальне інформування  установ виконання покарань міста про бронювання робочих місць та наявність вакансій у місті для осіб, звільнених з місць позбавлення волі, повідомляють в управлінні.
     Міська спостережна комісія, яка опікується правовими, економічними, організаційними, соціально-психологічними та іншими заходами з метою допомоги колишнім в'язням облаштуватися на волі, була створена при Дніпропетровській міській раді у 2005 році. Комісію очолює заступник міського голови Олена Лозенко, до її складу входять представники громадських та благодійних організацій міста, виконавчих органів міської ради. На своїх засіданнях комісія приймає рішення про умовно-дострокове звільнення засуджених від відбуття покарання, про заміну невідбутої частини покарання більш м'якою тощо.
      Протягом 2011 року за результатами засідань міської спостережної комісії разом з установами виконання покарань до суду внесено: 634 подання щодо умовно-дострокового звільнення засуджених від відбування покарання відповідно до ст.81 КК України; 38 подань  щодо заміни не відбутої частини покарання більш м’яким відповідно до ст.82 КК України; погоджено 16 постанов  відповідно до ст.101 КВК України; 2 подання міжрайонних кримінально-виконавчих інспекцій м. Дніпропетровська відповідно до ст.81 КК України та 90 подань відповідно до Закону України «Про Амністію» 
      Щомісячно члени комісії проводять особисті прийоми засуджених в установах виконання покарань Дніпропетровська. В установах виконання покарань міста розташовані інформаційні листівки з інформацією про служби та організації міста, які опікуються проблемами зазначеної категорії осіб, додають в управлінні. Функціонує телефонна лінія довіри (749-64-44) щодо здійснення громадського контролю за дотриманням прав та законних інтересів засуджених та осіб, звільнених від відбування покарання.