Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

З 26 до 29 січня проходитиме XІХ Всеукраїнський фестиваль духовних піснеспівів «Від Різдва до Різдва».

З 26 до 29 січня проходитиме  XІХ Всеукраїнський фестиваль духовних піснеспівів «Від Різдва до Різдва»З 26 до 29 січня у Дніпропетровську в академічному театрі російської драми ім. М. Горького проходитиме  XІХ Всеукраїнський фестиваль духовних піснеспівів «Від Різдва до Різдва». Про це під час прес-конференції повідомила заступник міського голови Ірина Зайцева. “Вже традиційно Різдвяні свята у Дніпропетровську завершуються Всеукраїнським фестивалем духовних піснеспівів «Від Різдва до Різдва». Цього року у ньому бере участь найбільша кількість хорових колективів за час проведення фестивалю — 82, а це 1 тисяча 800 виконавців з України та Білорусі. Із 27 іногородніх творчих колективів 9 візьмуть участь у фестивалі вперше. Приємно відзначити, що з кожним роком на фестиваль приїжджають все більше і більше дітей. Цього року на сцені театру виступатимуть 32 дитячих колективи. Загалом Дніпропетровськ чи не єдине місто в Україні, яке може похвалитися проведенням подібного заходу. Оцінюватиме професіоналізм учасників  журі під головуванням Митрополита Дніпропетровського та Павлоградського Владики Іринея. Для усіх колективів-учасників ми підготували цікаві подарунки —  спеціальну книгу, видану по благословінню Владики Іринея — це нотний збірник різдвяних колядок з диском. Окрім того, призери у восьми номінаціях отримують статуетку у формі кришталевої зірки з дзвоном. Урочисте відкриття фестивалю відбудеться 26 січня о 16.00. Гала-концерт та народження переможців -  29 січня о 13.00”, - зазначила заступник міського голови Ірина Зайцева.
      “Фестиваль духовних піснеспівів «Від Різдва до Різдва» проходить вже після Різдва, але він немов би продовжує різдвяну радість. Цей духовний фестиваль є значним пластом у нашій культурі. У співі колядок досягається широка палітра сприйняття людськими серцями духовної єдності. Завдяки таким колядкам слухачі заряджаються радістю Різдва”, - сказав Митрополит Дніпропетровський та Павлоградський Владика Іриней.
      Традиційно ведучими фестивалю будуть  настоятель Спасо-Преображенського кафедрального собору Ярослав Денека та матушка Ангеліна Нечіпорук. “Надзвичайно велике значення для відродження духовності має цей фестиваль. Дев'ятнадцять років тому перший фестиваль «Від Різдва до Різдва» зібрав лише 8 хорових колективів і проходив він у храмі Святителя Миколая. Другий фестиваль також відбувся там, а третій вже — у Спасо-Преображенському кафедральному соборі. З кожним роком збільшувалася кількість колективів-учасників — 8, потім, 14, 18, 22 і ось сьогодні їх вже 82 — це колективи з усіх куточків України”, - зазначив настоятель Ярослав Денека.
      Упродовж фестивалю, у фойє театру з 10.00 до 20.00,  працюватиме православна виставка-ярмарок „Православна Дніпропетровщина”, на якій усі бажаючі зможуть придбати церковну літературу, свічки, ікони. У блакитній залі театру будуть представлені картини вихованців художніх та недільних шкіл.
      Фестиваль духовних піснеспівів «Від Різдва до Різдва» започаткувала Дніпропетровська міська рада спільно з Дніпропетровської єпархією.