Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Здорових малюків народжують ВІЛ-позитивні жінки.


     altЗа 2011 рік в акушерських стаціонарах Дніпропетровська народилося 102 дитини від ВІЛ-позитивних жінок. 101 ВІЛ-інфікована жінка отримала профілактичне лікування під час вагітності та народили здорових дітей. Про це під час прес-конференції повідомила провідний спеціаліст із соціально небезпечних хвороб департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської міської ради Юлія Колосова. “ Усі ВІЛ-інфіковані вагітні, які отримали профілактику передачі вірусу, народили здорових малюків. Показник передачі ВІЛ-інфекції за підсумками минулого року у нашому місті є найкращим в Україні — від однієї ВІЛ-інфікованої жінки народився один малюк з ВІЛ-позитивним статусом. У Дніпропетровську такий показник був досягнутий вперше за 7 років функціонування програм профілактики і лікування ВІЛ/ СНІДу. Для порівняння у 2009 році у місті народилося 13 таких дітей, у 2010 — 7”, - зазначила Юлія Колосова.

     За її словами, багато майбутніх мам бояться свого діагнозу, приймають до уваги інформацію від “неспеціалістів” і як наслідок втрачається час. Спеціалісти міського центру СНІДу повноцінного проводять консультації, лабораторну діагностику, спільно з гінекологами центрів медико-санітарної допомоги допомагають виносити і народити здорового немовля. Головне у таких ситуаціях - не замикатися у собі, не боятися і вчасно звертатися до фахівців. За статистикою у розвинених країнах передача ВІЛ-інфекції від матері до дитини фактично відсутня завдяки тестуванню жінок на ВІЛ-статус, антиретровірусному лікуванню, забезпеченню штучного вигодовування. На сьогодні у Дніпропетровську створені усі умови для того, щоб результати проведення профілактики вертикальної трансмісії ВІЛ були на рівні розвинених країн, - наголосила Юлія Колосова.

     Окрім того, на сьогодні акушерські стаціонари міста готові надавати допомогу і підтримку наркозалежним вагітним. У листопаді стартував пілотний проект Міністерства охорони здоров'я України “Профілактика передачі ВІЛ і покращення перинатальних показників у вагітних з наркотичною залежністю і народжених ними дітей”. На базі міського пологового будинку №1 надається стаціонарна допомога таким вагітним і породіллям, працюють мультидисциплінарні команди у складі акушера-гінеколога, нарколога, неонатолога, інфекціоніста, медичної сестри та соціального робітника, додала провідний фахівець департаменту.