Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Скоротити час перебування на повітрі та тепліше одягатися радять медики під час зниження температури повітря.

Скоротити час перебування на повітрі та тепліше зодягатися радять медики під час зниження температури повітряЗа останню добу до лікарень міста з ознаками обмороження потрапило 6 людей, майже всі вони без постійного місця мешкання. Про це під час прес-конференції повідомив головний хірург департаменту охорони здоров`я Дніпропетровської міської ради Олександр Новіков.”З початку тижня зі зниженням температури повітря до міських лікарень потрапило 12 людей з переохолодженням та відмороженням. Усім їм була надана необхідна медична допомога. Аби вберегтися від переохолодження необхідно скоротити перебування на морозі і без необхідності не виходити на вулицю. Окрім того, рекомендовано: не вдягати тісний одяг та взуття, бо це сприяє зменшенню кровообігу й швидкому переохолодженню.В зоні ризику — діти. Ми не рекомендоуємо прогулянки взимку з дітьми до 3-х років при температурі нижче 10 градусів морозу, і дітям шкільного віку при температурі нижче 20 градусів”, - зазначив Олександр Новіков.

За його словами, переохолодження може бути місцевим і загальним. При місцевому переохолодженні частіше вражаються відкриті ділянки тіла – обличчя, ніс, вуха, пальці рук. Одна третина витрати тепла організму припадає на голову та шию. Більш усього в холодну погоду мерзнуть немовлята, люди похилого віку, особи з хворобами серця та щитовидної залози, ті, хто перебуває на дієті по зниженню ваги, знесилені та виснажені хворобами та люди, що працюють на вулиці. Першими ознаками переохолодження є почуття втоми, сонливості, запаморочення. Відчувши це слід негайно зайти у тепле приміщення, випити гарячого чаю або бульйону. При обмороження різних частин тіла необхідно терміново звернутися до найближчого медичного заклалу. Хірургічна допомога при обмороженні 1 та 2 ступенів надається в хірургічних відділеннях за місцем звернення, при обмороженні 3 та 4 ступенів без ознак інфікування рани надається у центрі термічної травми міської клінічної лікарні №2 (проспект Калініна,53), при інфікованих ранах, незалежно від ступені обмороження, хірургічна допомога надається у відділеннях гнійної хірургії міської клінічної хірургії міської клінічної лікарні №4 (вулиця Ближня,31) та лікарні № 11 ( вулиця Колонтай,1). Від обмороження кінцівок особливо треба берегтися хворим на судинні захворювання та цукровий діабет, - додав Олександр Новіков.

Відсьогодні у місті на площі Островського (навпроти "Макдональдсу") розгорнуто пункт обігріву і гарячого харчування громадян. У пункті безпритульні зможуть безкоштовно обігрітися та з’їсти гарячу кашу, випити чаю. Намет обігрівається пічкою -буржуйкою. Пункт працюватиме цілодобово до підвищення температури повітря, зазначив директор міського центру соціальної допомоги Вадим Комаров. Окрім того, при кожному районному територіальному центрі соціальної допомоги працюватиме кімната, де безпритульні громадяни зможуть обігрітися і попити гарячого чаю, додав Вадим Комаров.