Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

«На крилах сапсану до Перемоги!»: у дніпровському закладі позашкілля «Крок» провели відкритий урок із традиційних видів козацьких єдиноборств «Спас» 

У Дніпрі вихованці гуртка «Спас-Сапсан» центру дитячої та юнацької творчості «КРОК» провели відкритий урок. Діти показали свої вміння, майстерність у традиційних видах козацьких єдиноборств. Захід провели в рамках тижня національно-патріотичного виховання та волонтерства.

За словами інструктора зі «Спасу» Олександра Ємця, новостворений осередок Українського рукопашу «Спас-Сапсан» є членом міжнародної та всеукраїнської федерації «Спасу». Обрали назву на честь найшвидшого птаха, який відноситься до родини соколових.

«Сапсан розправляє свої крила і наші вихованці також. Сьогодні під час відкритого уроку дітки показали прийоми «Спасу». Помилково вважають, що «Спас» — це лише козацькі єдиноборства, двобій. Однак не лише. Це комплексна система виховання від козацьких єдиноборств до системи виживання в природі, національно-патріотичного виховання. Спас — це основа української національної ідеї, яка нам зараз так необхідна під час війни. Дітки продемонстрували елементи розділу бойової гри «Котигорошко» і силової вправи навхрест. Нашим вихованцям від 5-ти до 14-ти років. У цілому, «Спас» дає дітям чудову систему виховання, яка віками напрацьовувалася в Україні, фізичне, духовне загартування. А головне — це національно-патріотичне виховання: любити свою Батьківщину, поважати старших, батьків, допомагати один одному. Словом, розвиваємо дітей як фізично, так і духовно», - підкреслив Олександр Ємець.

Одна з учасниць відкритого уроку — п'ятирічна Анна.

«У «Спасі» мені подобаються прийоми, перемагати. А також гарні костюми, як сьогодні на мені», — каже дівчинка.

Тринадцятирічний Руслан, теж учасник заходу, додає: «Спас» виховує з нас справжніх чоловіків, загартовує нас фізично, виховує духовно». 

«У закладах позашкільної освіти постійно проводимо різноманітні заходи щодо національно-патріотичного виховання, вивчаємо українські традиції, ідентичність. Сьогоднішнім заходом поширюємо славетні традиції українського національного рукопашу — єдиноборств. До цього проводили дводенний семінар, де показували традиції, види єдиноборств. Відповідні осередки «Спасу» існують у шести закладах позашкілля. Їх започаткували цього року. Тож продовжуємо розвивати цей напрям і запрошуємо дітей до наших міських закладів позашкілля», — зазначила заступниця директора департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання Дніпровської міської ради Тетяна Журова.