Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Не продавати у непристосованих місцях. Дніпрянам нагадали про заборону стихійної вуличної торгівлі

Торгівля у невстановлених місцях (на вулицях, у дворах, на тротуарах, у скверах, парках, під’їздах) з рук, із землі, без відповідних дозволів на розміщення об’єкта торгівлі – заборонена. Такі дії є адміністративним правопорушенням. За несанкціоновану торгівлю передбачений штраф – від 340 грн до 1 360 грн для фізичних осіб та від 850 грн до 1 700 грн –посадових осіб, громадян – суб'єктів підприємницької діяльності.
За словами головного спеціаліста юридичного відділу комунального підприємства «Дніпровські активи» Даніїла Цебенка, ті, хто веде несанкціоновану торгівлю, не лише самовільно використовують території загального користування, не сплачуючи коштів до міського бюджету, а й захаращують території, смітять. Часто спричиняють ускладнення для руху пішоходів, оскільки торгують на пішохідних доріжках, реалізують товар сумнівної якості, наражаючи покупців на небезпеку.
У Дніпрі інспектори згаданого комунального підприємства постійно проводять перевірки з виявлення та припинення фактів стихійної вуличної торгівлі у різних районах міста. Сьогодні, 21 травня, черговий рейд провели і на бульварі Слави, в районі буд. 17/20. Це пішохідна зона, де часто торгують з рук. Під час перевірки виявили низку порушників, які торгували сезонними фруктами без дозвільних документів.
«Винесли усне попередження про заборону таких дій і негайно припинити торгівлю. Якщо виявимо цих же продавців наступного разу, то складемо протокол про адміністративне правопорушення. Сьогодні тут один такий вже склали. Досить часто продавці посилаються, що не знають про заборону стихійної торгівлі», — розповів заступник начальника відділу КП «Дніпровські активи» Володимир Мережко.
«Як правило, вже навесні починається стихійна вулична торгівля. Часто це сезонні фрукти, овочі. Люди працюють без усіляких дозвільних документів. Сезонна вулична торгівля може бути законною. Для цього необхідно укласти договір на відповідну діяльність, а саме – використання об’єкту благоустрою з КП «Дніпровські активи» за адресою: Лесі Українки, 55. Під час рейдових перевірок на порушників складаємо адміністративні протоколи, які направляємо на розгляд адмінкомісії при міській раді. Вона і призначає розмір штрафу. З початку цього року складено близько 50 адміністративних протоколів. Перевірки триватимуть і надалі. Тож закликаємо містян не порушувати і вести діяльність законно», — підкреслив головний спеціаліст юридичного відділу комунального підприємства «Дніпровські активи» Даніїл Цебенко.