Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

649 містян приєднались з початку 2024 року до Університету третього віку у Дніпрі

Фізичні активності, різноманітні практичні заняття та лекції. Все це пропонує своїм учасникам Університет третього віку. Цей проєкт створений у 2016 році з ініціативи міського голови Дніпра Бориса Філатова. І відтоді він має неабияку популярність серед людей поважного віку. Черговий по місту, директор департаменту з питань місцевого самоврядування, внутрішньої та інформаційної політики Дніпровської міськради, Артем Нідєлько завітав на заняття. 

Один із улюблених напрямів учасників УТВ — китайська гімнастика з ракеткою «Байлун Бол». На свіжому повітрі у сквері Усачова займається  і пані Галина: «Тут така чудова атмосфера, сильна енергетика. Завдяки цьому проєкту відчуваємо, що ми не баласт, що ми потрібні. Коли ми сюди приходимо, то заряджаємо енергетикою всіх, хто бачить наші заняття. До нас підходять люди і просять доєднатися. Завдяки рухам і тому, що ти думаєш про правильність виконання вправ, працюють обидві півкулі головного мозку. І це все дає нам здоров’я».

Заняття з китайської гімнастики з ракеткою «Байлун Бол» проводять на трьох локаціях двічі на тиждень. Крім скверу Усачова, ще у парку Глоби та на бульварі Слави. 

«Фішка цього виду спорту в ракетці, яка має еластичну мембрану з м’якої гуми, та у м’ячику з піском. І разом з ними ми виконуємо рухи, які сприятливо впливають на всі органи, опорно-руховий апарат та мозковий кровообіг. Тож цим спортом можна займатися у будь-якому віці. Нашій найстаршій учасниці 84 роки і вона почуває себе чудово», — говорить тренерка з китайської гімнастики з ракеткою «Байлун Бол» Світлана Івденко.  

Також черговий по місту відвідав заняття з німецької мови. Такі курси проходять раз на тиждень. На сьогодні сформовано 3 групи по 10-13 людей в кожній.

«Основний аспект я роблю на лексику. Граматику теж розглядаємо, але опосередковано. Найголовніше, що у студентів немає проблем з мотивацією і це набагато полегшує процес навчання. Тобто їх ніхто не змушує вивчати, їм це справді цікаво. Ми підключаємо інтерактивні методи і вони полегшують навчання», — говорить викладачка німецької мови Ольга Піддубцева.

Пані Галина за своє життя вивчала декілька мов, серед них аварська та англійська. Колись давно знала і німецьку, проте з часом вона забулась. Зараз жінка вирішила поновити знання, бо має в цьому потребу.

«Я вважаю, що, по-перше, бабусі повинні бути розвинені, адже вони мають передавати свої знання та досвід новому поколінню. У батьків не завжди на це вистачає часу. І по-друге, я працюю у фонді, який співпрацює з міжнародними організаціями, що допомагають Україні і військовим. Тому до нас часто приїжджають люди з Німеччини. Тож я хочу згадати німецьку, аби використовувати це в роботі і вільно з ними спілкуватися», — розповідає учасниця УТВ Галина Шевченко.

Окрім німецької, в УТВ можна вивчати й англійську, а за необхідності —покращити свої знання і з рідної української мови.

Черговий відвідав і лекцію «Французький шансон. Ів Монтан». Для учасників УТВ це не перша лекція, раніше вони вже послухали про життя відомої французької виконавиці Едіт Піаф та українських гумористів.

«Усі лекції я підкріплюю творчістю людини, про яку розповідаю. Якщо це поет, то віршами, якщо музикант, то рапсодіями, сонатами, якщо естрадники, то піснями. Це створює кращу атмосферу і дає розуміння про те, якою була ця людина. Я отримую позитивні відгуки про проведені лекції, учасники цікавляться і із задоволенням приходять на інші розповіді», — розповідає лектор Георгій Філатов.

Університет третього віку пропонує різноманітні програми: східні танці, руханка, скандинавська ходьба, черліденг та аеробіка, основи робіт зі смартфоном. А також консультації з юристами та групи психологічної підтримки й терапії. Усі заняття безкоштовні, головне — мати бажання та записатися до УТВ.

З початку 2024 року слухачами Університету стали вже 649 нових учасників.

«Відвідуючи заняття для людей золотого віку, я завжди бачу натхненних, які отримують задоволення від того, що роблять. Вони прагнуть дізнаватися щось нове і розвиватися. Ми також задоволені тим, що вже 8 років проєкт «Університет третього віку» допомагає нашим бабусям та дідусям соціалізуватися. За ці роки учасниками УТВ вже стали більше ніж 15,5 тис. людей поважного віку. Серед них тисяча – це внутрішньо переміщені особи, які в цей час потребують підтримки та спілкування. Тож ми продовжуватимемо роботу проєкту та покращуватимемо її», — розповів Артем Нідєлько. 

Записатися до Університету третього віку можна за телефонами: 093 134 46 69, 068 753 71 71, 099 607 56 97. Усі заняття — безкоштовні.