Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Цікаве про Дніпро

- у 1935 році народився Олександр Сопєлкін, дніпровський художник-карикатурист, член Національної спілки художників України, Заслужений художни України. Серед його робіт декоративна мозаїка на Дніпровському автовокзалі 1966-1967 років (на вул. 128-ї бригади ТрО), унікальне величезне панно на фасаді колишнього кінотеатру «Супутник», де нині розташувався вокально-хореографічний ансамбль «Юність Дніпра» (з 2021 року — філія КЗК «АРТТЕРИТОРІЯ»). Автор картин «Кордон», «Гімн-молитва», «Покаяння».

- у 1937 році народився Володимир Бінкевич, вчений-металург, кандидат технічних наук, викладач, відомий дніпропетровський краєзнавець, дослідник археологічної спадщини Передпоріжжя - місцевості, де розташоване сучасне місто Дніпро, член краєзнавчого клубу «Ріднокрай». З 1986 року доцент Дніпропетровського металургійного інституту (до 2021 року — Національна металургійна академія України, нині — Інститут промислових та бізнес-технологій українського Державного університету науки і технологій), автор книг і публікацій з історії нашого краю, вчений-металург, дослідник лоцманів дніпрових порогів;

- у 2016 році турецька компанія Limak виграла тендер на продовження будівництва метрополітену. Проєкт продовження будівництва метрополітену передбачає розбудову у центральній частині міста 3-х станцій «Центральна», «Театральна» і «Музейна» протяжністю 4 км. Проєкт розрахований на 5 років, але внаслідок воєнного стану будівельні роботи припинені. Наразі метро використовується ще і як бомбосховище. Будівництво метрополітену у Дніпрі почалося у 1982 році і початковим проєктом передбачалося спорудження лінії завдовжки 11,8 км із 9 станціями, але з 1995 року функціонує лише одна лінія, що складається з 6 станцій.